PSV pakt Johan Cruijff Schaal na winst op Feyenoord

De Eindhovenaren winnen met minimaal verschil (0-1) van de Rotterdammers.

PSV speler Davy Propper heeft de 0-1 gescoord en viert dit met zijn teamgenoten tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord in de Amsterdam ArenA.
PSV speler Davy Propper heeft de 0-1 gescoord en viert dit met zijn teamgenoten tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord in de Amsterdam ArenA. Foto Joep Leenen/ ANP

PSV heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. In de Amsterdam Arena won de ploeg uit Eindhoven op zondagavond met 0-1 van Feyenoord. Davy Pröpper maakt in de 38ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Twitter avatar PSV PSV De eerste prijs van dit seizoen is binnen! 💪🏻 https://t.co/WdIGbKNIfd

Net als vorig jaar won de regerend landskampioen de Johan Cruijff Schaal. Toen versloeg PSV bekerwinnaar Groningen met 3-0. Susila Cruijff, de dochter van Johan Cruijff die eind maart overleed, overhandigde de schaal aan aanvoerder Luuk de Jong.

Gemiste strafschop Luuk de Jong

De Rotterdammers kwamen fel uit de startblokken, maar wisten geen grote kansen te creeëren. Aanwinst Nicolai Jörgensen, die de voorkeur kreeg boven Michiel Kramer, kon moeilijk loskomen van zijn tegenstanders. De aanval bij PSV liep een stuk vloeiender.

De eerste grote mogelijkheid was ook voor de Eindhovenaren. De Mexicaan Andrés Guardado, vorig jaar een van de grote uitblinkers bij de kampioen, schoot een vrije trap op de lat. Doelman Pär Hansson, de vierde doelman van de Rotterdammers die mocht aantreden na blessures van Kenneth Vermeer, Warner Hahn en Brad Jones, was kansloos.

Na een half uur volgde de grootste kans van PSV. Een zeer licht duwtje van Karim El Ahmadi richting Jorrit Hendrix was voor scheidsrechter Serdar Gözübüyük voldoende voor een penalty. De buitenkans was aan De Jong niet besteed. Hij schoot over. De wedstrijd werd daarna wat grimmiger, maar Gözübüyük kon het afdoen met gele kaarten voor Jetro Willems en Jens Toornstra.

De openingstreffer van PSV volgde uit slecht uitverdedigen van Feyenoord. Op een meter of vijftien van de goal schoof middenvelder Pröpper de bal geplaatst in de linkerhoek. De Rotterdammers waren onmachtig om iets aan de achterstand te doen.

Twitter avatar JRZoet Jeroen Zoet Lekker hoor!! Eerste prijs is binnen!! #JCSchaal #feypsv https://t.co/NOXsVZH8HU

Veel kansen Feyenoord in tweede helft

In de tweede helft begon Feyenoord opnieuw fel en dit keer konden ze het wel langer doortrekken. In de 47e minuut volgde een wáár kansenspektakel. Tonny Vilhena schiet van dichtbij op PSV-keeper Jeroen Zoet, in de rebound schiet Dirk Kuyt op het hoofd van Guardado. De aanval is dan nog niet voorbij, de bal beland uiteindelijk bij Toornstra die van dichtbij overschiet.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Helaas… Feyenoord verliest en moet de #JCSchaal aan PSV laten. #feypsv https://t.co/zry83E5qdc

Aanvaller Eljero Elia wordt ook steeds gevaarlijker, maar een afstandschot brengt Zoet niet in de problemen. Via een corner verslaat verdediger Eric Bottegin wel de PSV-keeper, maar Guardado redt op de lijn. Vlak voor het einde kan PSV-verdediger Willems de wedstrijd beslissen, hij duikt alleen op voor keeper Hansson maar schiet tegen zijn lichaam aan. Het blijft 0-1 voor de ploeg uit Eindhoven.