‘Olympische sporters en hun begeleiders krijgen 450.000 condooms in Rio’

Dat meldde RTL Nieuws vorige week in een bericht op de website.

Foto AFP

De aanleiding

Vrijdag beginnen de Olympische Spelen en geen Spelen zonder condooms. Al sinds de Spelen in Seoul in 1988 legt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) condooms in het olympisch dorp neer voor de sporters en hun begeleiders.

Het is iedere keer weer een dankbaar onderwerp voor media wereldwijd in aanloop naar de Spelen. Vorige week dinsdag bracht RTL Nieuws het bericht ‘Rio in cijfers’ op de website. Het artikel bevat de passage: „De olympische sporters en hun begeleiders krijgen een recordaantal condooms. Vier jaar geleden werden in Londen ‘slechts’ 150.000 condooms uitgedeeld, dit jaar zijn het 450.000 stuks ofwel 30 per persoon.”

RTL Nieuws is zeker niet de enige die dit meldt. Onder andere de Belgische krant De Morgen, de Britse krant The Guardian, CNN en de Chinese zender CCTV berichtten al over de 450.000 condooms.

Waar is het op gebaseerd?

RTL Nieuws laat weten dat het zich baseert op het internationale persbureau AP. Dat schreef op 20 mei het bericht ‘Rio Olympics to top London in supply of condoms’. Persbureau AP baseert zich weer op het IOC, zo blijkt uit het bericht.

En, klopt het?

We nemen contact op met het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne. „Bij de komende Olympische Spelen in Rio zijn er 450.000 condooms beschikbaar”, antwoordt de persafdeling bevestigend per e-mail.

In Londen waren dat er in 2012 nog 150.000 en in Beijing (2008) nog 100.000. De spelen van Rio zijn dus op condoomgebied een absoluut record. Dat komt deels omdat er voor het eerst ook vrouwencondooms beschikbaar worden gesteld: 100.000 stuks in totaal.

Het aantal van RTL Nieuws klopt dus. Maar RTL schrijft ook dat de sporters en hun begeleiders de condooms „krijgen”, dat ze worden „uitgedeeld”. Dat is niet helemaal correct. Van Dale hanteert als definitie van uitdelen: „in porties verdelen en die uitreiken”. Dat gebeurt niet met de condooms, meldt het IOC. De condooms zijn namelijk gratis beschikbaar in 41 automaten in het olympisch dorp. De sporters vinden dus geen 30 condooms op hun nachtkastje of in hun welkomstpakket.

Het is overigens een astronomisch aantal condooms, zeker voor mensen die geacht worden op het veld al topprestaties te leveren. Het is dan ook hoogst onwaarschijnlijk dat de condooms allemaal gebruikt worden. De laatste Spelen dat er berichten naar buiten kwamen dat de IOC-condooms op raakten waren die in Sydney, waar er 70.000 klaarlagen. Toen werden er gedurende de Spelen 20.000 bijbesteld.

De vraag waarom het IOC nu drie keer zo veel condooms levert als in Londen, beantwoordt de organisatie niet. Een woordvoerder bevestigt wel dat het IOC de condooms niet alleen neerlegt om de sporters en coaches tot veilige seks te verleiden. Sinds 2004 heeft het Comité hiv- en aidspreventie als officieel beleid. Onderdeel daarvan is het bewustzijn rondom onveilige seks vergroten. Bij sporters, maar ook daarbuiten.

Het IOC bevestigt dat de, bij elke Spelen terugkerende, wereldwijde media-aandacht voor de grote hoeveelheid condooms indirecte media-aandacht voor veilig vrijen betekent. Deze strategie is onderdeel van het IOC-beleid om veilige seks te promoten.

Conclusie

Er zijn in het olympisch dorp in Rio de Janeiro inderdaad 450.000 condooms beschikbaar voor sporters en begeleiders. Ze worden alleen niet uitgedeeld zoals RTL Nieuws stelt. Wij beoordelen de bewering als grotendeels waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt