Minder mensen dan verwacht bij pro-Erdogandemonstratie Keulen

Voorafgaand de demonstratie ontstond er een diplomatieke rel nadat het Duitse hof een videotoespraak van Erdogan had verboden.

De demonstratie voor Erdogan en tegen de militaire coup in Turkije in de Duitse stad Keulen.
De demonstratie voor Erdogan en tegen de militaire coup in Turkije in de Duitse stad Keulen. Foto Oliver Berg/ AFP

Bij een demonstratie voor de Turkse president Tayyib Recep Erdogan in de Duitse stad Keulen zijn ongeveer 20.000 Turkse-Duitsers op afgekomen. De politie hield rekening met zeker 30.000 demonstranten, de organisatie ging uit van ongeveer 50.000 mensen.

Twitter avatar PolizeiKoeln Polizei NRW K Derzeit befinden sich rund 20.000 Teilnehmer an der Deutzer Werft. Alles ist friedlich. Platzfläche ist zu 75 % ausgelastet. #Koeln3110

De betoging, die plaatsvond tussen drie en zes uur, verliep zonder incidenten. Aan het begin van de demonstratie klonk zowel het Duitse als het Turkse volkslied. Er waren 2.700 agenten op de been om de orde te handhaven.

Diplomatieke rel over toespraak Erdogan

Wuivend met de Turkse vlag houden de tienduizenden demonstranten foto’s vast van Erdogan en borden met de tekst: ‘voor democratie, tegen de coup’. Vanuit de Turkse regering was Afik Cagatay Kilic, minister van Sport en Jeugd, aanwezig. Hij zei tegen verslaggevers van internationale persbureaus:

“We zijn hier omdat onze landgenoten in Duitsland de demoncratie verdedigen en tegenstander zijn van de militaire coup”.

Voorafgaand de demonstratie ontstond er een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije. De Turkse president Erdogan wilde zijn aanhangers toespreken via een videoverbinding, maar dat verbood een Duitse rechtbank op zaterdag. Toespraken van politici uit het buitenland zouden niet verenigbaar zijn met het Duitse demonstratierecht. Het grondwettelijk hof bevestigde de uitspraak nadat de organisatie van de betoging in beroep was gegaan.

In reactie liet de Turkse minister van EU-zaken, Ömer Celik, weten dat de beslissing “ingaat tegen democratische waarden”.

Twitter avatar omerrcelik Ömer Çelik 7/ The ones who preach Turkey on democracy and values should now look inside the EU to protect our common values and stick to common sense.

Vier tegendemonstraties in Keulen

De massale pro-Erdogandemonstratie in Keulen zorgde bij veel Duitsers voor onrust. Een aantal bewegingen hebben een in dezelfde stad een tegendemonstratie gehouden, onder andere de extreemrechtse beweging pro NRW.

De politie hield een betoger aan die de Hitlergroet had gebracht.

Daarnaast hielden ook linkse activisten en Koerdische-Duitsers een betoging. Zij moesten op een andere locatie in Keulen demonstreren.