Middernachtelijk applaus voor de nieuwe Potter

Honderden oude en nieuwe fans van Harry Potter stonden zaterdagnacht in Amsterdam in de rij te wachten tot het negende Potter-deel wereldwijd verkocht mocht worden.

Een rij die de Kalverstraat in slingert, tientallen wachtende mensen verkleed als tovenaars. Voor de Amsterdamse boekhandel Waterstones voelt het zaterdagavond om half twaalf net zoals vroeger. Anderhalf uur later mag de winkel beginnen met het uitreiken van Harry Potter and the Cursed Child, nu al is het druk. Negen jaar geleden ging er voor het laatst middenin de nacht een nieuw Harry Potter-boek in de verkoop. De gekte van toen lijkt niet minder geworden.

En er staat nu een nieuwe generatie fans in de rij. „Het is mijn eerste keer”, zegt Dennis Buis (20). „Ik wilde dit weleens meemaken. Ik ben pas drie jaar geleden begonnen in de boeken. Daarvoor las ik helemaal niet. Maar ik vind het ook leuk om hier te zijn, met de Potter-fans.” Het zijn opgewonden, tikkeltje geeky jongeren, het overgrote deel is tiener of begin-twintiger.

„Ik had al geen hoop meer. Ik dacht dat het klaar was”, zegt Simone de Canne (19), die binnen met haar vriendin Merel Kruijssen (18) in een hoekje op de grond zit. Ze bladeren verlekkerd door een geïllustreerde editie van het eerste Harry Potter-deel. Hun Potter-liefde sinds er geen nieuwe boeken of films meer verschijnen is „niet minder geworden”, vertelt Simone. „Hoe minder je krijgt, hoe meer je wilt, toch?” Haar Potter-honger stilde ze tot nu toe met fan fiction, verhalen die fans schrijven over de bekende personages, en met de brokjes informatie over de tovenaarswereld die schrijfster J.K. Rowling op de website PottermoreEen rij die de Kalverstraat in slingert, tientallen wachtende mensen verkleed als tovenaars. Voor de Amsterdamse boekhandel Waterstones voelt het zaterdagavond om half twaalf net zoals vroeger. Anderhalf uur later mag de winkel beginnen met het uitreiken van Harry Potter and the Cursed Child, nu al is het druk. Negen jaar geleden ging er voor het laatst middenin de nacht een nieuw Harry Potter-boek in de verkoop. De gekte van toen lijkt niet minder geworden.

En er staat nu een nieuwe generatie fans in de rij. „Het is mijn eerste keer”, zegt Dennis Buis (20). „Ik wilde dit weleens meemaken. Ik ben pas drie jaar geleden begonnen in de boeken. Daarvoor las ik helemaal niet. Maar ik vind het ook leuk om hier te zijn, met de Potter-fans.” Het zijn opgewonden, tikkeltje geeky jongeren, het overgrote deel is tiener of begin-twintiger.

„Ik had al geen hoop meer. Ik dacht dat het klaar was”, zegt Simone de Canne (19), die binnen met haar vriendin Merel Kruijssen (18) in een hoekje op de grond zit. Ze bladeren verlekkerd door een geïllustreerde editie van het eerste Harry Potter-deel. Hun Potter-liefde sinds er geen nieuwe boeken of films meer verschijnen is „niet minder geworden”, vertelt Simone. „Hoe minder je krijgt, hoe meer je wilt, toch?” Haar Potter-honger stilde ze tot nu toe met fan fiction, verhalen die fans schrijven over de bekende personages, en met de brokjes informatie over de tovenaarswereld die schrijfster J.K. Rowling op de website Pottermore publiceert. „En met herlezen, herlezen, herlezen.”

Het deert eigenlijk niemand dat het boek waarop iedereen zit te wachten een andersoortig Potter-boek is – geen roman, maar het scenario van het toneelstuk dat deze zaterdag in Londen in première is gegaan. „Daar lees je wel doorheen”, zegt Anne Koopman (23). Het is Harry Potter, dus het is goed: dat het boek tegenvalt is eigenlijk ondenkbaar. „En het is dus een scenario? Dan krijg je over een week filmpjes op YouTube waarin mensen scènes naspelen, zeker weten.”

Het wachten duurt tot één uur: als het middernacht is in Londen verloopt het wereldwijde embargo. Verkopers zijn vanaf half twaalf al constant bezig boeken af te rekenen – voor de efficiëntie krijgt iedereen een bonnetje, die ze op de bovenste verdieping mogen inruilen voor een boek. Als het eenmaal zover is, zijn de begane grond, de eerste verdieping en het trappenhuis van Waterstones afgeladen met enkele honderden fans. Er wordt afgeteld, gejuicht, geapplaudisseerd, omhelst zelfs, en de eerste gelukkigen die met het boek naar beneden komen worden onthaald als helden. En 24 minuten later is de rij al helemaal opgelost: er werden meer dan 300 boeken verkocht. Een boekverkoper met kleine oogjes verzucht: „Net als vroeger.”

publiceert. „En met herlezen, herlezen, herlezen.”

Het deert eigenlijk niemand dat het boek waarop iedereen zit te wachten een andersoortig Potter-boek is – geen roman, maar het scenario van het toneelstuk dat deze zaterdag in Londen in première is gegaan. „Daar lees je wel doorheen”, zegt Anne Koopman (23). Het is Harry Potter, dus het is goed: dat het boek tegenvalt is eigenlijk ondenkbaar. „En het is dus een scenario? Dan krijg je over een week filmpjes op YouTube waarin mensen scènes naspelen, zeker weten.”

Het wachten duurt tot één uur: als het middernacht is in Londen verloopt het wereldwijde embargo. Verkopers zijn vanaf half twaalf al constant bezig boeken af te rekenen – voor de efficiëntie krijgt iedereen een bonnetje, die ze op de bovenste verdieping mogen inruilen voor een boek. Als het eenmaal zover is, zijn de begane grond, de eerste verdieping en het trappenhuis van Waterstones afgeladen met enkele honderden fans. Er wordt afgeteld, gejuicht, geapplaudisseerd, omhelst zelfs, en de eerste gelukkigen die met het boek naar beneden komen worden onthaald als helden. En 24 minuten later is de rij al helemaal opgelost: er werden meer dan 300 boeken verkocht. Een boekverkoper met kleine oogjes verzucht: „Net als vroeger.”