IOC bepaalt wie meedoet aan Spelen, niet de bonden

Dopingaffaire

IOC-voorzitter Thomas Bach weerlegt de kritiek op een halfslachtige aanpak van Rusland. „De WADA deed niets met informatie.”

Of Thomas Bach zich geschoffeerd voelde dat hij in een Duitse krant Poetins poedel werd genoemd? Nee, zei hij zondag op een persconferentie in Rio de Janeiro, vijf dagen voor de opening van de Olympisch Spelen. Ieder zijn mening. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vindt dat hij gedaan heeft wat hij behoorde te doen in de dopingaffaire rond Rusland. Hij voelt niet de behoefte op die beeldvorming te reageren.

Ruim een week geleden besloot het IOC dat Russische sporters die ooit op doping waren betrapt niet naar Rio mogen, net als sporters die nooit buiten Rusland op doping zijn getest. Een volledige uitsluiting van Rusland werd daarmee vermeden.

Kom bij Bach niet aan met verwijten over een halfslachtige aanpak. En helemaal niet met kritiek op het korte tijdsbestek waarin maatregelen genomen moesten worden. Bach en de zijnen hebben oplossingen gezocht voor een situatie waarin zij liever niet gemanoeuvreerd waren. Het kwaad komt uit Rusland, niet van het IOC, zei Bach. Fel: „Niet het IOC is verantwoordelijk voor de timing. En niet het IOC maar het wereldantidopingbureau WADA heeft niets gedaan met vroegtijdige informatie over Russische misstanden met doping.”

De Duitse voorzitter verdedigde zich tegen de kritiek dat het IOC slappe knieën heeft getoond. De tijd tussen publicatie van het rapport van de Canadese jurist Richard McLaren, waarin werd aangetoond dat Rusland op grote schaal dopingfraude pleegde, en de Spelen was kort. Er moesten weloverwogen beslissingen worden genomen; Bach wilde voorkomen dat goedwillende sporters het slachtoffer van manipulatie van de Russische overheid zouden worden.

Rusland als land uitsluiten was voor hem onbespreekbaar, zowel uit juridische als menselijke overwegingen. En, zei Bach, het besluit Rusland niet helemaal te weren is unaniem genomen. Hij voelde zich niet gebruuskeerd door ontkenningen van de Russische president Vladimir Poetin over staatsdoping en de opmerking van sportminister Vitali Moetko dat de klokkenluiders hebben gelogen.

Het IOC-bestuur heeft zaterdag nog besloten een commissie van drie personen in te stellen die moet oordelen of de toegelaten Russische sporters inderdaad het recht hebben om mee te doen aan de Spelen. Het signaal van het IOC aan de buitenwereld: niet de internationale sportbonden maar wij bepalen uiteindelijk wie wel en niet aan de Spelen mogen meedoen.