Advocaat Turkse regering waarschuwt gülenisten : ‘Ik kom eraan’

Hij noemt de mate waarin volgelingen van Gülen zijn geïnfiltreerd in de Nederlandse politiek overheid “zeer groot”.

Turkse vlaggen in Istanbul
Turkse vlaggen in Istanbul Petros Karadjias/AP

Een Amerikaanse advocaat doet, in opdracht van de Turkse regering, in Nederland onderzoek naar de beweging van Fethullah Gülen. Deze invloedrijke Turkse islamprediker die in Pennsylvania woont, wordt door president Erdogan gezien als het brein achter de mislukte coup van vorige maand.

“Nederland stond bijna boven aan mijn lijst van landen waar ik onderzoek wilde doen”, zegt advocaat Robert Amsterdam telefonisch vanuit de Verenigde Staten. Behalve in Nederland en de VS onderzoekt hij de invloed van de Gülenbeweging “in Afrika, Duitsland en Canada”. Hij noemt de mate waarin volgelingen van Gülen zijn geïnfiltreerd in de Nederlandse politiek overheid “zeer groot”.

Lees ook ons artikel over de Gülenbeweging in Nederland: Echt, we hebben niets te verbergen

Nederlandse onderzoeken die tot nog toe naar de Gülenbeweging zijn uitgevoerd, hebben geen aanwijzingen opgeleverd dat de activiteiten van de beweging op gespannen voet staan met de Nederlandse rechtsorde. Amsterdam spreekt in dit verband van “onbedoeld witwassen”. “Ik wil niks negatiefs zeggen over de onderzoeker”, zegt hij, verwijzend naar de Utrechtse antropoloog Martin van Bruinessen die in 2010 onderzoek deed in opdracht van het kabinet.

“Die is zeer geleerd. Maar hij is geen advocaat, hij zocht niet naar strafbare feiten.”

Vorige maand gaf minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken) opdracht tot een nieuw onderzoek naar Turkse organisaties, waaronder de Gülenbeweging, aan bureau RadarAdvies.

Amsterdam doet sinds een jaar onderzoek in de VS en heeft nu de aan Gülen gelieerde onderwijsstichting Harmony op de korrel, die scholen wil vestigen op verschillende Amerikaanse luchtmachtbases. “Wij hebben ook al werk in Nederland gedaan”, zegt Amsterdam, die samenwerkt met een Nederlandse jurist, maar geen naam wil noemen. “Ik ben al bedreigd.”

Het is zijn bedoeling, zegt Amsterdam, om binnenkort te overleggen met de Nederlandse overheid. “Laat de gülenisten in Nederland maar weten dat ik eraan kom.”