Game of Thrones stopt na acht seizoenen

Het verwachte einde van de hitserie is officieel bevestigd door HBO. Volgend jaar verschijnt seizoen zeven.

De huidige eigenaar van de ijzeren troon is Cersei Lannister.
De huidige eigenaar van de ijzeren troon is Cersei Lannister. Foto AP/HBO

Wat velen al wisten en waar fans voor vreesden is nu officieel bevestigd: Game of Thrones stopt na acht seizoenen. HBO zal het laatste seizoen van de hitserie, gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van George R. R. Martin, waarschijnlijk in 2018 uitzenden.

Casey Bloys, directeur van HBO die gaat over het programma-aanbod, maakte het nieuws tijdens een televisieconferentie bekend, schrijft AP. Hoeveel afleveringen het laatste seizoen krijgt, is nog niet bekend. De eerste zes seizoenen van de televisieserie, waarvan de laatste reeks dit voorjaar verscheen, telden elk tien afleveringen. HBO maakte onlangs bekend dat het zevende seizoen zeven afleveringen zal kennen, en dat de serie - later dan gewoonlijk - pas in de zomer van 2017 zal worden uitgezonden.

De ijzeren troon

De producenten van de serie van HBO sluiten niet uit dat als de serie is afgesloten, er nog een spin-off volgt. In de serie vechten verschillende families in een fictief middeleeuws koninkrijk genaamd Westeros om de macht en de ijzeren troon die daarbij hoort. Behalve op grootschalige veldslagen focust de show zich op complexe familie-intriges en komen er ook magie, draken en ijszombies in voor.

De serie heeft een grote schare fans; in Amerika keken 8,9 miljoen mensen naar de laatste aflevering van seizoen 6 en online is de show het meest gedownloade programma ter wereld. Daarnaast scoort het ook goed bij de critici. Afgelopen jaar ontving de show liefst twaalf Emmy’s, een recordaantal. In de serie spelen onder andere de Nederlandse acteurs Carice van Houten en Michiel Huisman.