Duitse plofkraken toegenomen door Nederlandse bende

De Duitse politie houdt een Nederlandse groep criminelen, die de ‘Audi-bende’ wordt genoemd, verantwoordelijk.

De gevel van de Rabobank in Dinxperlo nadat criminelen er een plofkraak probeerden te plegen.
De gevel van de Rabobank in Dinxperlo nadat criminelen er een plofkraak probeerden te plegen. Foto ANP

Dit jaar zijn er in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen al meer plofkraken gepleegd dan in het hele vorige jaar. De Duitse politie houdt een Nederlandse groep criminelen, die de ‘Audi-bende’ wordt genoemd omdat ze vluchtauto’s van de Duitse fabrikant gebruiken, verantwoordelijk.

Tot nu toe zijn volgens Duitse media, die zich op de regionale recherchedienst Landeskriminalämt (LKA) baseren, dit jaar in de twee deelstaten 105 plofkraken gepleegd, waarvan tachtig in Noordrijn-Westfalen en 25 in Nedersaksen. Vorig jaar waren dat er respectievelijk 67 en 28.

De Duitse politie verdenkt een groep van ongeveer 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst, die opereren vanuit Amsterdam en Utrecht. De criminelen zouden uitwijken naar Duitsland omdat Nederlandse pinautomaten te goed beveiligd zijn. Maar ook in Duitsland heeft de Audi-bende niet altijd beet; volgens de politie zijn de plofkraken vaak zonder succes.

Vorig jaar maakte de Duitse politie al bekend dat ze Nederlandse criminelen verdenken van het plegen van plofkraken op Duits grondgebied. Daarbij worden pinautomaten volgespoten met gas en daarna opgeblazen. Naar aanleiding van de toenmalige toename van het aantal kraken richtte de politie van Noordrijn-Westfalen een speciaal team op, dat ook ging samenwerken met Nederlandse collega’s. In december werden drie Nederlanders opgepakt.