Burundi

Betoging tegen komst VN-politie

De Burundese regering heeft zaterdag zo’n duizend betogers opgetrommeld voor de Franse ambassade in de hoofdstad Bujumbura om te protesteren tegen de komst van een politiemacht onder auspiciën van de VN. Vrijdag stemde de Veiligheidsraad op Frans initiatief in met het sturen van 228 agenten naar Burundi. Die moeten zorgen voor veiligheid en verdere schendingen van mensenrechten voorkomen. In Burundi is het onrustig sinds president Nkurunziza zich vorig jaar opnieuw liet herverkiezen. Militairen en aanhangers van Nkurunziza worden beschuldigd van standrechtelijke executies. Recentelijk waren er beschuldigingen van verkrachting door leden van de jeugdmilitie van de regeringspartij. China, Angola, Egypte en Venezuela onthielden zich vrijdag van stemming, omdat de Burundese regering niet wil instemmen met de politiemacht. Eerder werd gesproken over de komst van veel agenten. (NRC)