Einde aan gewelddadige bezetting politiebureau in Armenië

Dit weekeinde eisten duizenden Armenen het aftreden van de impopulaire president Sarkisian.

Een demonstrant voor een politiecorridor.
Een demonstrant voor een politiecorridor. Karen Minasyan/AFP

In de Armeense hoofdstad Jerevan is zondagavond een einde gekomen aan de gewelddadige bezetting van een politiebureau. Gewapende aanhangers van de oppositiegroep Founding Parliament bestormden het politiebureau twee weken geleden en begonnen een gijzeling. Zondagavond gaven ook de laatste bezetters zich over aan de politie.

Bij de aanval op het politiebureau, op 17 juli, werd een agent gedood. Afgelopen zaterdag werd nog een agent doodgeschoten door een sluipschutter. Daarnaast zijn sinds het begin van de actie 72 mensen gewond geraakt. Tientallen mensen zijn de afgelopen dagen gearresteerd.

De bezetters, die zichzelf de Waaghalzen van Sassoun noemen, eisten de vrijlating van hun leider Jirair Sefilian. Sefilian, een Libanees-Armeense politiek activist en veteraan uit de oorlog in Nagorno-Karabach, werd in juni gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een coup. Zijn beweging telt naar schatting enkele duizenden aanhangers en richt zich tegen de regering die zij corrupt en incompetent noemt.

Bij eerdere pogingen van het leger om het politiebureau te ontzetten raakten twee gijzelnemers gewond. Vier ambulancemedewerkers die te hulp schoten, werden daarop eveneens vastgehouden. Een ultimatum van de politie aan de groep om zich over te geven, liep op zaterdag af. De gijzelaars werden vrijgelaten, maar een groep van ongeveer twaalf man weigerde nog zich over te geven. Een tweede agent werd door een sluipschutter doodgeschoten.
De afgelopen dagen gingen duizenden Armenen gingen de straat op om hun steun te betuigen aan de groep en het aftreden te eisen van de impopulaire president Sarkisian. Al vier jaar op rij vinden ’s zomers in Jerevan grote demonstraties plaats. Burgers protesteren tegen prijsstijgingen in het openbaar vervoer, pensioenen en andere impopulaire maatregelen.