VN-Veiligheidsraad stuurt kleine politiemacht naar Burundi

228 politieagenten moeten in het Afrikaanse land gaan observeren.

De stemming van de Veiligheidsraad waarbij de politiemacht wordt goedgekeurd.
De stemming van de Veiligheidsraad waarbij de politiemacht wordt goedgekeurd. Andrew Kelly / Reuters

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft groen licht gegeven voor het sturen van een politiemacht van 228 mensen naar Burundi. De politieagenten moeten erop toezien dat de veiligheid en mensenrechten niet worden geschonden.

China, Angola, Egypte en Venezuela onthielden zich van stemmen, omdat het de Veiligheidsraad niet gelukt was om goedkeuring van de overheid in Burundi te krijgen. De Burundese overheid had eerder aangegeven dat hooguit vijftig ongewapende VN-soldaten zouden worden geaccepteerd.

Lees ook: Aanval kazernes Burundi voedt vrees massaslachting

De politiemacht van 228 mensen was een van de twee mogelijkheden die VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in april had geschetst. De andere optie was een VN-politiemacht bestaande uit 3.000 mensen, omdat in dat geval ook fysieke bescherming kan worden geboden aan de bevolking in het Centraal-Afrikaanse land.

Onrust

Sinds de huidige president Pierre Nkurunziza vorig jaar begon aan zijn derde termijn kwamen al meer dan 450 mensen om in het land, onder wie veel oppositieleden. Militairen en aanhangers van Nkurunziza worden beschuldigd van standrechtelijke executies. Ongeveer 250.000 mensen zijn het geweld ontvlucht en vertrokken naar omringende landen.