Turkse minister van Defensie wordt baas leger

Erdogan: militaire academies worden gesloten. Zij worden vervangen door een universiteit voor nationale defensie.

De Turkse president Erdogan tijdens een toespraak op 29 juli.
De Turkse president Erdogan tijdens een toespraak op 29 juli. Foto Kayhan Ozer / AP

Alle bevelhebbers in het Turkse leger komen onder de minister van Defensie te vallen. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag aangekondigd meldt persbureau Reuters. Tot nu toe legt de legertop verantwoording af aan de premier.

Erdogan kondigde ook aan dat alle militaire academies zullen worden gesloten. Zij worden vervangen door één centrale universiteit voor nationale defensie, aldus de president in een interview met televisiezender A Haber.

Ook zei Erdogan dat de gendarmerie-afdeling binnen de veiligheidsdiensten in omvang zal worden afgeslankt. Wel zullen de leden die overblijven bij deze paramilitaire politiemacht zwaardere en meer geavanceerde wapens krijgen.

Zuivering binnen leger na coup van 15 juli

In Turkije wordt sinds de couppoging van 15 juli een grote zuivering doorgevoerd binnen onder meer het leger, de media en universiteiten. Erdogan wil ervoor zorgen dat het leger volledig ondergeschikt wordt gemaakt aan de politiek.

Woensdag werd al bekend dat er 8.651 militairen betrokken waren bij de couppoging. Erdogan ging echter akkoord met het besluit van de raad om de chefstaf van de strijdkrachten, Hulusi Akar, en de commandanten van het leger, de marine en de luchtmacht op hun posten te houden. Zondag meldde het staatspersbureau Anatolu dat nog een 1.389 leden van gewapende strijdkrachten zullen worden ontslagen. Het gaat om personen die banden zouden hebben met Fethullah Gülen, de man die door Erdogan wordt gezien als het brein achter de staatsgreep.

Niettemin treffen de oneervolle ontslagen ongeveer 40 procent van de generaals en admiraals van de Turkse strijdkrachten. Bij de landmacht gaat het om 87 generaals, 726 officieren en 256 sergeanten. Bij de luchtmacht werden 30 generaals, 314 officieren en 117 sergeanten weggestuurd, bij de marine 32 admiralen, 59 officieren en 63 sergeanten.