Turks leger doodt 35 Koerdische militanten

PKK-strijders bestormden volgens de Turkse overheid een basis in het zuidoosten van Turkije.

Op deze foto die eind mei werd genomen, zijn verwoestingen door gevechten in de provincie Hakkari te zien.
Op deze foto die eind mei werd genomen, zijn verwoestingen door gevechten in de provincie Hakkari te zien. Ilyas Akengin / AFP

Het Turkse leger heeft 35 Koerdische militanten gedood, nadat PKK-strijders zaterdagochtend vroeg zouden hebben geprobeerd een militaire basis in de zuidoostelijke provincie Hakkari in te nemen. Dat melden Turkse militaire functionarissen aan persbureau Reuters.

Het merendeel van de Koerden kwam om door een luchtoperatie van het Turkse leger. De aanval van PKK-strijders kwam kort nadat Turkse militairen en Koerdische militanten in het district Cukurca in Hakkari slaags raakten. Bij die gevechten kwamen acht Turkse soldaten om. Het district Cukurca ligt tegen de grens met Irak.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Lees ook: De couppoging is een genadeklap voor trots Turks leger

Het afgelopen jaar is intensief gevochten tussen de PKK en het Turkse leger. De Koerdische Arbeiderspartij vecht sinds 1984 voor zelfbeschikking voor de Koerdische minderheid in Turkije. Leden van de PKK, aanvankelijk een afscheidsbeweging, worden door de Turkse overheid gezien als terroristen. In de ruim dertig jaar kostte de strijd meer dan veertigduizend levens.