Turkije blokkeert kritische Twitteraccounts

Tweets van kritische Turkse Nederlanders zijn in Turkije niet meer te lezen, maar in Nederland nog wel.

Turkse vlaggen in de straten van Istanbul.
Turkse vlaggen in de straten van Istanbul. Foto Petros Karadjias / AP

Turkije heeft de Twitteraccounts van verschillende kritische Turks-Nederlandse twitteraars geblokkeerd. Ze hebben een e-mail van Twitter ontvangen waarin dat wordt meegedeeld, met als bijlage het ‘blokkadebesluit’ van de strafrechtbank van Ankara. Hun tweets zijn dus in Turkije niet meer te lezen, maar in Nederland wel.

Een van de mensen van wie het account in Turkije is geblokkeerd, is Mehmet Cerit, de hoofdredacteur van Zaman Vandaag. Hij zegt tegen persbureau ANP:

“In de mail staat dat mijn tweets terreur verheerlijken en dat ik de staatsveiligheid in gevaar breng. Ik ben alleen maar kritisch ten opzichte van president Erdogan.”

Hij ziet in de maatregel een uitbreiding van de persbreidel in Turkije. Cerit noemt het “bizar” dat Twitter daarin meegaat en heeft de blogdienst om opheldering gevraagd.

Buitenlandse aanklachten wegens belediging niet ingetrokken

Eerder vanmiddag meldde het Duitse programma Tagesschau al dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weliswaar alle binnenlandse aanklachten wegens belediging tegen hem intrekt, maar dat dit niet geldt voor beledigingen uit het buitenland.

Op de website van het nieuwsprogramma wordt specifiek ingegaan op de zaak tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann. De aanklacht tegen hem zou gewoon blijven bestaan.

Onduidelijk is nog of de zaak tegen de Nederlandse columniste Ebru Umar is ingetrokken. Volgens Umar lopen tegen haar twaalf aanklachten en is haar nog niet verteld welke daarvan komen te vervallen.