Ook vandaag scherpere controles op Schiphol

Waarom de controles zijn ingesteld, is niet bekendgemaakt. De extra maatregelen kunnen voor lange files zorgen.

Een controle van de marechaussee tussen de snelweg en Schiphol.
Een controle van de marechaussee tussen de snelweg en Schiphol. Foto Eline Hoogendijk / Twitter

De extra beveiligingsmaatregelen die zaterdag werden ingevoerd op luchthaven Schiphol blijven ook vandaag nog de hele dag van kracht. De maatregelen kunnen voor lange files naar het vliegveld zorgen. Daarom roept Schiphol mensen op vooral op tijd van huis te gaan als ze moeten vliegen.

Op en rond Schiphol werden zaterdag extra beveiligingsmaatregelen van kracht in verband met een “signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”, dat past “binnen het landelijke dreigingsbeeld”. Dat maakte de gemeente Haarlemmermeer zaterdag bekend namens de burgemeester, de veiligheidsdiensten en het Openbaar Ministerie, ofwel de driehoek. Wat het signaal precies inhoudt, kon een woordvoerder niet zeggen.

Er werden zaterdag onder meer extra controles gehouden door de marechaussee. Op Twitter meldden reizigers dat iedere auto wordt tegengehouden en gecontroleerd. Ook zijn er volgens de gemeente onzichtbare maatregelen getroffen. De luchthaven blijft gewoon toegankelijk, maar er staan volgens de verkeersdiensten en de luchthaven files.

Twitter avatar ElineAmsterdam Eline Hoogendijk Mensen gaan lopen richting #Schiphol over de #snelweg marechaussee controleert alle auto’s https://t.co/oO9zvYVdwy

“Het signaal past binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is”, schreef de gemeente in een persbericht. Dat dreigingsbeeld heeft betrekking op terrorisme. Volgens een woordvoerder houdt dat beeld in dat er een signaal kan komen, en is er nu een signaal. Details over dat signaal of over de maatregelen werden zaterdagochtend niet gegeven.

Sensation

Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid het dreigingsniveau vaststelt en de driehoek heeft geadviseerd, kan niets over de aard van het signaal zeggen. Een woordvoerder verwijst naar de verscherpte controles bij het dancefeest Sensation, een maand geleden. Ook toen werd er extra gecontroleerd na een niet nader gespecificeerd signaal. Er bleek uiteindelijk geen gevaar.