Erdogan: alle vervolging wegens belediging gestaakt

Volgens de Turkse president zal iedereen zich vanaf nu naar “de nieuwe werkelijkheid” gedragen.

Erdogan tijdens zijn toespraak.
Erdogan tijdens zijn toespraak. Foto Kayhan Ozer Presidentiële Persdiens / AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan trekt alle aanklachten wegens belediging tegen hem in. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Ankara voor slachtoffers die gewond geraakt of gedood zijn bij de mislukte coup, meldt persbureau AP. Het is volgens Erdogan een eenmalige geste.

Onduidelijk is nog of de zaken tegen bijvoorbeeld de Duitse komiek Jan Böhmermann en de Nederlandse columniste Ebru Umar ook zijn ingetrokken. Volgens Umar lopen tegen haar twaalf aanklachten en is haar nog niet verteld welke daarvan komen te vervallen, zo schrijft ze op Twitter. In totaal werden honderden mensen aangeklaagd voor het beledigen van Erdogan, zo meldt AP.

“Alleen deze keer vergeef ik en trek ik alle zaken terug tegen de vele oneerbiedige uitingen en beledigingen die mij ten deel zijn gevallen”, zei Erdogan:

“Ik heb het idee dat we, als we van deze gelegenheid niet op de juiste manier gebruikmaken, mensen het recht geven dit tegen ons te gebruiken. Dus ik heb het idee dat alle groepen binnen de samenleving, en vooral politici, zich naar deze nieuwe werkelijkheid zullen gedragen, gezien deze nieuwe gevoelige situatie waarin we verkeren.”

Tijdens de bijeenkomst verweet Erdogan verder het Westen een gebrek aan solidariteit in de nasleep van de coup, meldt persbureau Reuters. Hij zei dat landen die zich meer bekommeren om het lot van de daders dan van de Turkse democratie, geen vrienden kunnen zijn.

Hoop op herstart

Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning is het pardon van Erdogan een antwoord op de hoop die onder veel Turken leeft dat er een nieuw begin gemaakt kan worden, met minder politieke verdeeldheid dan er de laatste jaren is geweest:

“De regering probeert die hoop op een herstart te voeden. Het is daarbij belangrijk niet wraakzuchtig over te komen, maar juist gericht op eenheid en verzoening. Het besluit tot een soort eenmalig ‘pardon’ voor mensen die de president zouden hebben beledigd, past daarin. De grote betoging van leden van oppositiepartij CHP op Taksim afgelopen zondag was daar een voorbeeld van. In de betoging ‘voor democratie en de seculiere republiek’ liepen ook prominenten van regeringspartij AKP mee.”

De regering lijkt te beseffen dat steun van de oppositie essentieel is voor een geloofwaardige aanpak van de Gülenbeweging, die wordt beschuldigd van het beramen van de coup van 15 juli, schrijft De Koning:

“Om de enorme hoeveelheid verdachten eerlijk te berechten is steun van alle partijen in het parlement nodig. Zonder die steun zal de huidige ‘zuivering’ puur als een politiek spel van de AKP worden gezien. Behalve de aankondiging om eenmalig alle aanklachten te laten vallen, werd gisteren ook gemeld dat 758 militairen die na de couppoging waren opgepakt, zijn vrijgelaten.”