Computernetwerk campagne Clinton gehackt

De hack is onderdeel van een grotere cyberaanval op Democratische organisaties.

Hillary Clinton met haar running mate Tim Kaine op campagne in Pennsylvania.
Hillary Clinton met haar running mate Tim Kaine op campagne in Pennsylvania. Andrew Harnik / AP

Het computernetwerk dat gebruikt wordt voor de verkiezingscampagne van Hillary Clinton is gehackt. Welke informatie hackers daarmee hebben verkregen, is onduidelijk.

De hack is onderdeel van een grotere cyberaanval op Democratische organisaties, zo meldt Reuters. Eerder werd al bekend dat hackers toegang hebben gekregen tot het computersysteem van het Democratisch Nationaal Comité – het bestuur van de Democratische Partij – en tot de commissie die fondsen werft voor de kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden.

Amerikaanse media melden dat de FBI de zaak in onderzoek heeft. Volgens persbureau Reuters onderzoekt het ministerie van Justitie of de cyberaanvallen een gevaar vormen voor de veiligheid in de VS.

Gelekte e-mails

In de aanloop naar de Democratische Conventie publiceerde WikiLeaks iets minder dan 20.000 gelekte e-mails van de Democratische Partij. In de correspondentie is vanuit de neutraal geachte partijtop een duidelijke voorkeur te zien voor Clinton. Concurrent Bernie Sanders werd tegengewerkt. De voorzitter van het Democratisch Nationaal Comité stapte op vanwege het schandaal.

Lees ook: Waarom Russische hackers zich tegen Hillary keren

Twee Amerikaanse bedrijven die gespecialiseerd zijn in cyberveiligheid legden een link tussen de hack en twee Russische hackersgroepen. De ene groep zou in de opdracht van de Russische geheime dienst (FSB) opereren, de ander voor de militaire inlichtingendienst (GROe). Het bedrijf was onderzoek gaan doen naar het lek nadat het Democratische Nationale Comité in mei ongewone activiteit detecteerde op de servers.

Donald Trump baarde deze week opzien toen hij Rusland vroeg om e-mails van Hillary Clinton op te sporen. De Republikeinse presidentskandidaat doelde op de e-mails die Clinton in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken verstuurde vanaf een onbeveiligde particuliere e-mailserver. Trump zei tijdens een persconferentie in South Florida:

“Rusland, als je luistert. Ik hoop dat het je lukt om de 30.000 e-mails die vermist zijn te vinden. (…). Ze hebben het waarschijnlijk. Ik wil dat ze worden geopenbaard.”

Later noemde Trump deze uitspraken een grap. “Ik was natuurlijk sarcastisch”, aldus de Republikein.