Zorginstelling Reynaerde

‘Geen aangifte in zaak- Öztürk’

Zorginstelling Reinaerde doet geen aangifte in een zaak rond Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk. Dat heeft de Utrechtse instelling voor gehandicapten besloten na intern onderzoek.

Het Kamerlid, voorzitter van de politieke beweging Denk, kwam vorige maand in opspraak door een publicatie in NRC over transacties met twee zorginstellingen die hij eerder als zakenman deed.

Als ondernemer verwierf Öztürk in 2007 een opdracht van Reinaerde. Daarbij maakte Öztürk de afspraak met een toenmalige projectleider van Reinaerde, die hem aan de opdracht geholpen had, om de opbrengst van de opdracht onderling te verdelen. De chef van de projectleider, die de opdracht moest goedkeuren, wist hier niets van af.

Een woordvoerder van Reinaerde zegt dat de omstreden transactie negen jaar geleden heeft plaatsgevonden en dat de medewerker die de heimelijke afspraak maakte al sinds 2011 niet meer in dienst is. „Het ligt niet in de rede om verder actie te ondernemen.”

Volgens de woordvoerder is niet onderzocht of Öztürk de projectleider betaald heeft. Wel is gekeken of er facturen bestaan van de opdracht en of de interne administratieve organisatie op orde is. De zorginstelling komt tot de conclusie dat dit allemaal in orde is.

Bij de Limburgse zorginstelling Daelzicht loopt nog een onderzoek naar diverse transacties onder het vorige management. Dat raakte in opspraak door vriendjespolitiek. In dit integriteitsonderzoek wordt ook de verkoop van twee panden door Daelzicht aan Öztürk onderzocht. In zijn tijd als ondernemer kocht Öztürk de panden voor een opmerkelijk laag bedrag.

De taxatie van het pand werd niet opwaarts aangepast nadat het bestemmingsplan werd gewijzigd waardoor de exploitatie van een hotel mogelijk werd. Öztürk vindt zelf dat er met beide transacties niets mis is.