Zomeravond

Afgelopen zonnige woensdag gingen twee collega’s en ik na werk naar het strand. De zon scheen, het was een prachtige warme avond. We bestelden zo’n hip biertje met een scheutje tequila en een schijf limoen.

Anne en ik kregen die limoen maar moeilijk in de fles, we lachten om onze onhandigheid.

De volgende dag kreeg ik een rare plek boven mijn lip. Het prikkelde, deed stiekem ook pijn en zag er geïrriteerd uit. Het bleef rood.

Toen ik Anne weer zag, had zij precies hetzelfde rode plekje boven haar lip. Mijn collega’s lachten ons uit. Zij wisten ook niet dat limoen leidt tot phytophotodermatitis of „limoenziekte”, een chemische reactie die je huid hypergevoelig maakt voor uv-licht.

Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een ikje is een persoonlijke ervaring gevat in maximaal 120 woorden. U kunt een ikje inzenden via nrc.nl/contact.