Wie 7 jaar werkte bij McGregor, moet vertrekken

Een McGregor-winkel in Amsterdam.
Een McGregor-winkel in Amsterdam. Foto Koen van Weel / ANP

In het pas doorgestarte modebedrijf McGregor houden minder werknemers hun baan dan de eigenaren aanvankelijk hadden aangekondigd. Er zouden 1.100 banen van de 1.200 banen behouden blijven en daarmee was “de werkgelegenheid van 500 werknemers in Nederland gewaarborgd”, schreven de eigenaren twee weken geleden in een persbericht over de doorstart. Naar nu blijkt krijgen maar 300 Nederlandse werknemers van McGregor, waar ook zeilkledingmerk Gaastra onder valt, een baan in het doorgestarte bedrijf. Dat bevestigt directeur Joep van Straaten van McGregor.

Werknemers die langer dan zeven jaar in dienst waren, krijgen geen nieuw contract aangeboden. De nieuwe eigenaren – dat zijn overigens dezelfde als de oude – zijn van plan delen van het bedrijf te verkopen. Dat gaat moeilijker met werknemers met een lang dienstverband, hebben ze na de doorstart geconcludeerd.

De curator van McGregor, Marc van Zanten, vindt het “zeer teleurstellend” dat de eigenaren zich niet houden aan de afspraak die ze met hem hebben gemaakt. Hij keurde de doorstart goed met het idee dat 1.100 werknemers van het oude McGregor hun baan zouden houden.

‘Dit was de afspraak’

Directeur Van Straaten vindt het “spijtig” dat hij deze 200 werknemers met lang dienstverband geen contract aan kan bieden, maar volgens hem houdt hij zich wél aan de afspraak. “We hebben afgesproken dat we 1.100 bánen zouden behouden. Dat doen we.” Dat die nu niet allemaal worden ingevuld door McGregor-werknemers doet daar volgens hem niets aan af.

Op 10 juni vroeg McGregor uitstel van betaling aan en aan het eind van die maand ging het modebedrijf failliet. Het bedrijf uit Driebergen kampte met financiële problemen omdat de aandeelhouders weigerden geld beschikbaar te stellen voor de plannen van de net aangetreden nieuwe directie.

De vier aandeelhouders van McGregor waren de oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn en zakenbank NIBC. Hoewel zij bij monde van Schothorst aanvankelijk lieten weten geen rol meer te zullen spelen bij een doorstart, waren deze vier half juli toch degenen die het bedrijf kochten.

Jeroen Schothorst zei in NRC dat ze dat deden omdat de onderneming anders “in stukken gescheurd zou worden”. De werknemers waren voor de aandeelhouders de belangrijkste reden om McGregor door te starten, zei Schothorst. Op deze manier konden 1.100 van de 1.200 werknemers hun baan houden.

Over McGregor

McGregor is in 1993 opgericht door Jeroen Schothorst en Ben Kolff. In 1999 brachten de jeugdvrienden uit het Gooi het modebedrijf naar de beurs. De opbrengst gebruikten ze om nieuwe winkels te openen en zeilmerk Gaastra over te nemen. In 2006 haalden ze het bedrijf, met hulp van investeerder Marcel Boekhoorn, weer van de beurs. Eind vorig jaar jubelde Jeroen Schothorst in zakenblad Quote dat McGregor schuldenvrij was. De verliezen liepen echter verder op. Op een omzet van 231 miljoen euro leed McGregor in 2015 een verlies van 26 miljoen euro.