Turkse Nederlanders doen aangifte tegen Ebru Umar

Aangevers vinden recente uitlatingen van Umar over onder andere ‘Nederturken’ “uitermate beledigend”.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een Nederlands-Turkse organisatie en 22 Turkse Nederlanders hebben aangifte gedaan tegen columniste Ebru Umar wegens groepsbelediging. De publiciste heeft volgens de groep Turken in de afgelopen tijd uitlatingen gedaan die de Turken als “uitermate beledigend” ervaren.

Umar publiceert al jaren zeer kritisch over Turkse Nederlanders en de islam, onder meer in columns voor het gratis dagblad Metro. Volgens de groep die aangifte doet, waaronder de Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie, is het beledigend dat Umar Nederlandse Turken ‘Nederturken’ heeft genoemd en deze groep vergeleken heeft met NSB’ers. Verder hekelt de groep het gebruik van termen als ‘geitenneukers’ in de publicaties van Umar, waarmee zij Nederlandse Turken “vernedert en kleineert”.

De advocaat van de Turken heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om Umar te vervolgen voor groepsbelediging. De columniste reageerde afgelopen nacht via Twitter op de aangifte tegen haar:

Lees ook: Ebru Umar: het schreeuwmeisje, een portret van de columniste.

Umar opgepakt en vastgehouden in Turkije

Umar werd eind april op haar vakantieadres in Turkije van haar bed gelicht nadat ze zich op Twitter kritisch had uitgelaten over de Turkse president Erdogan. Na een nacht op het politiebureau kreeg ze tot nader orde ‘landarrest’. Na zware diplomatieke druk mocht Umar twee weken later Turkije verlaten en in Nederland het verdere verloop van haar zaak afwachten. De publiciste ontving na terugkomst in Nederland bedreigingen en moest haar woning en buurt in Amsterdam verlaten.