Stresstest: nog niet alle banken in Europa gezond

Europese banken

De Italiaanse bank MPS komt als zwakste uit de bus. De Nederlandsche Bank is tevreden over de posities van Nederlandse banken.

Gevel van het hoofdkwartier van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena
Gevel van het hoofdkwartier van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena Foto GIUSEPPE CACACE/AFP

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) zou omvallen als zij wordt blootgesteld aan drie jaar van financieel-economische stress. Ook de Oostenrijkse Raifeissen, de Spaanse Banco Popular en twee Ierse banken zouden onder druk komen. Dat blijkt uit de jongste stress test van de Europese Bankenautoriteit (EBA) waarvan de resultaten vrijdagavond bekend werden gemaakt.

De stresstest is een rampenoefening voor Europese banken die is ingevoerd na de financiële crisis van 2008. Het is de vierde keer dat zo’n test is gehouden. De laatste dateert van 2014. Dit keer is voor 51 banken uit vijftien landen bekeken welke kapitaalbuffer ze nodig hebben om zo’n financiële storm op te vangen. De EBA heeft de resultaten op een rij gezet zonder rapportcijfers uit te delen. Het is aan de financiële toezichthouders om aan de uitkomsten consequenties te verbinden.

Voorzitter Andrea Enria van de EBA verklaarde dat er duidelijk nog „werk aan de winkel” is. Hij erkende dat Europese banken zich de afgelopen jaren enorm hebben inspannen om hun kapitaalbuffers te versterken, maar zei tegelijkertijd nog geen „gezondheidsverklaring” te kunnen afgeven voor het totaal van de Europese banken.

De Nederlandsche Bank (DNB) stelde desgevraagd dat de uitkomsten laten zien dat „de deelnemende Nederlandse banken goed in staat zijn om een dergelijke zware stress te doorstaan”. Een DNB-woordvoerder zei dat de resultaten zullen worden meegenomen in het gemeenschappelijk bankentoezicht, bij de jaarlijkse beoordeling van de kapitaalposities van de Nederlandse banken.

Bij de presentatie van de resultaten van deze stresstest werd vooral uitgezien naar de positie van de Italiaanse MPS-bank die voor 47 miljard euro aan slechte leningen op de balans heeft staan.

Enkele uren voordat de EBA de resultaten bekendmaakte, bleek de bank erin geslaagd te zijn een kapitaalversterking op te tuigen ter waarde van 5 miljard euro. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het pakket goedgekeurd dat voorziet in de uitgifte van nieuwe aandelen en de verkoop van slechte leningen.