Spanje

Premier Rajoy neemt formatieopdracht aan

Foto Reuters

De Spaanse premier Mariano Rajoy waagt een nieuwe poging de politieke impasse in zijn land te doorbreken. Na een onderhoud met koning Felipe VI zei hij diens opdracht aan te nemen om parlementaire steun te verzamelen voor een regering. Spanje ging in juni opnieuw naar de stembus, omdat het na verkiezingen in 2015 niet was gelukt een coalitie te vormen. Rajoys centrum-rechtse PP won bij de tweede stembusgang enkele zetels, maar blijft afhankelijk van de steun van andere partijen. De sociaal-democratische PSOE en de linkse protestpartij Podemos willen Rajoy niet steunen. De liberaal-democraten van Ciudadanos willen zich bij een vertrouwensstemming eventueel van stemming onthouden. Dat zou voor Rajoy echter niet volstaan om weer premier te worden. De impasse lijkt zo voort te duren. (NRC)