Politie VS ‘tasert’ zwarte burger vaker dan witte

De politie spreekt tegen dat vooroordelen een rol spelen bij het arresteren van zwarte burgers. Recent Amerikaanse onderzoek toont dat de politie zwarte Amerikanen harder aanpakt dan witte.

Charles Kinsey laat in het ziekenhuis zien dat hij zijn handen omhoog stak, voordat hij vorige week in Miami werd neergeschoten door de politie. Kinsey probeerde op dat moment om een autistische jongen te kalmeren.
Charles Kinsey laat in het ziekenhuis zien dat hij zijn handen omhoog stak, voordat hij vorige week in Miami werd neergeschoten door de politie. Kinsey probeerde op dat moment om een autistische jongen te kalmeren. AP

AP

Charles Kinsey laat in het ziekenhuis zien dat hij zijn handen omhoog stak, voordat hij vorige week in Miami werd neergeschoten door de politie. Kinsey probeerde op dat moment om een autistische jongen te kalmeren. AP

De Afro-Nederlandse rapper Typhoon werd aangehouden in een ‘dure’ auto. De Afro-Amerikaanse therapeut Kinsey werd neergeschoten. Het verweer van de politie is overal hetzelfde: agenten houden mensen uit minderheidsgroepen vaker – met geweld – aan, omdat in die groepen de criminaliteit nu eenmaal hoger is.

Hard bewijs voor dit verband ontbreekt. Eerder deze maand verscheen hierover wel een verkennende studie van het Center for Policing Equity (CPE), een onderzoeksinstituut van de universiteit van de Californië. De conclusie luidt: zwarte Amerikanen worden vaker dan witte Amerikanen gewelddadig aangepakt door agenten, ook als je corrigeert voor de verschillen in criminaliteitscijfers tussen deze groepen.

De CPE analyseerde cijfers van 12 (anonieme) politiekorpsen, in zowel grote steden als op het platteland. Daaruit bleek dat van de 100. 000 zwarte Amerikanen er 273 te maken kregen met politiegeweld, variërend van stompen tot het veelvuldig gebruik van een taser. Dat is 2,5 keer zo vaak als gemiddeld en 3,7 keer zo vaak als bij witte Amerikanen.

Omdat zwarte Amerikanen vaker worden gearresteerd – een indicatie voor criminaliteit – keek de CPE ook naar de arrestaties. Per 1.000 arrestaties van zwarten werd in 46 gevallen geweld gebruikt, tegen 36 gevallen bij witten. Dat is een gevolg van vooroordelen bij de politie, denkt de CPE. Om dit verder te onderzoeken is de CPE bezig om een nationale databank te bouwen. CPE heeft alle politiekorpsen in de VS gevraagd daarvoor gegevens aan te leveren.