Opmerkelijke momenten van de Democratische Conventie

Een greep uit de opvallende gebeurtenissen op het partijcongres van de Democraten in Philadelphia.

Khizr Khan, van wie de zoon is overleden op het strijdveld, biedt zijn kopie van de Amerikaanse constitutie aan Trump aan.
Khizr Khan, van wie de zoon is overleden op het strijdveld, biedt zijn kopie van de Amerikaanse constitutie aan Trump aan. Mike Segar / REUTERS

Met de woorden “Ik accepteer uw nominatie als president van de Verenigde Staten”, werd Hillary Clinton donderdag officieel de eerste vrouwelijke presidentskandidate. Op de Democratische Conventie in Philadelphia waren er afgelopen dagen naast politieke toespraken van partijprominenten, ook andere opmerkelijke gebeurtenissen. Een overzicht in vijf video’s:

1. Komiek Sarah Silverman: ‘Jullie doen belachelijk’

Het was de bedoeling de Democratische partij te presenteren als eenheid, maar boze aanhangers van Bernie Sanders lieten zich volop horen tijdens het vierdaagse partijcongres. Zo waren er demonstraties buiten de conventiezaal en was er veel boe-geroep tijdens toespraken. Sarah Silverman, een prominente fan van Bernie, sprak deze Bernie-aanhangers direct toe en week daarbij van haar script af. “Jullie doen belachelijk”, aldus Silverman.

De komiek zei “trots” op Clinton te stemmen. Sanders heeft zijn aanhangers “laten zien wat mogelijk is en wat we verdienen”, aldus Silverman. Nu is volgens haar op Hillary Clinton stemmen de beste manier om hem te eren.

Bekijk de speech van Silverman:

2. Bill Clinton over zijn versierpogingen

Begenadigd spreker Bill Clinton (69) deed in zijn lange toespraak uit de doeken hoe hij de jonge Hillary ooit probeerde te versieren. Het was de lente van 1971 toen hij, zo beschrijft hij, een meisje met een grote bos blond haar en dikke brilglazen ontmoette. Een poging om haar te benaderen, liep in het honderd. Nadat ze een stel waren, lukte het pas bij zijn derde huwelijksaanzoek om haar te overtuigen.

Bij het beschrijven van hun leven samen en de prestaties van zijn vrouw sloeg Clinton het jaar 1998, waarin werd onthuld dat Clinton een affaire had met de toenmalige stagiaire Monica Lewinsky, gemakshalve over.

Bekijk de hele speech:

Lees ook: Bill Clinton is een grandioze spreker, maar ook een probleem voor Hillary

3. Bernie Sanders wordt emotioneel als zijn broer aan het woord is

De broer van Bernie, de 82-jarige Larry, mocht als gedelegeerde namens buitenlandse Democraten een stem uitbrengen. Larry Sanders woont in Londen. Tijdens de toelichting op de stem refereerde hij aan zijn ouders, mensen die het volgens hem financieel niet breed hadden en “onmetelijk trots” zouden zijn op zijn broer. Bernie Sanders en zijn vrouw Jane hielden het tijdens de speech niet droog.

4. Michelle Obama: ‘Ik woon in een huis dat door slaven werd gebouwd’

In haar toespraak herinnerde Michelle Obama Amerikanen eraan dat slaven een rol hadden bij de bouw van het Witte Huis. Obama zei:

“Ik word elke ochtend wakker in een huis dat door slaven werd gebouwd. En ik zie mijn dochters – twee prachtige, intelligente, zwarte jonge vrouwen – met hun honden spelen op de laan van het Witte Huis.”

Een politiek commentator van Fox News, Bill O’Reilly, leek de werkomstandigheden van slaven tijdens de bouw van het presidentskantoor te verdedigen. Het kwam hem op veel kritiek te staan op sociale media. O’Reilly zei in zijn televisieprogramma onder andere:

“Slaven die daar (bij het Witte Huis, red) werkten kregen goed te eten en werden voorzien van fatsoenlijk onderdak door de Amerikaanse overheid, die in 1802 stopte met het inzetten van slaven.”

Op de site van het Witte Huis werd een officiële verklaring afgegeven over de bouw van het huis en de rol van slaven destijds. Opmerkelijk daarin is bijvoorbeeld het feit dat zeven Amerikaanse presidenten nog slaven hadden tijdens hun tijd in het Witte Huis.

Lees meer over waarom de speech van de presidentsvrouw lovend werd ontvangen, of bekijk de hele speech:

5. Vader overleden kapitein biedt Trump grondwet aan

De zaal stond vierkant achter Khizr Khan, die in het bijzijn van zijn vrouw een toespraak gaf. Khan is de vader van de in Irak overleden soldaat Humayun, een moslim. Humayun stierf in 2004 toen hij diende als kapitein in het Amerikaanse leger. Tijdens een missie kwam een voertuig op zijn legereenheid afrijden. Humayun beval zijn ondergeschikten om dekking te zoeken, terwijl hij het voertuig zelf ging inspecteren. Het explodeerde. Humayun werd postuum onderscheiden voor zijn daad.

Ruim tien jaar later sprak Khizr Khan zich op het podium in Philadelphia uit als trotse vader van Humayun en als patriottische Amerikaanse moslim. Hard gejuich viel hem ten deel toen hij Trump in zijn toespraak direct aansprak:

“Donald Trump, je vraagt Amerikanen om hun toekomst aan je toe te vertrouwen. Ik zou je willen vragen: heb je de Amerikaanse constitutie wel gelezen? Ik leen je mijn kopie graag. Zoek in het document naar de woorden ‘vrijheid’ en ‘gelijke bescherming van rechten”.

Bekijk de hele speech: