Ook Chevron en ExxonMobil zuchten onder lage olieprijs

Na de Europese oliemaatschappijen, blijken ook de Amerikaanse olie-giganten niet te ontkomen aan de gevolgen van de lage olieprijs.

Vrijdag werd bekend dat Chevron in het tweede kwartaal een regelrecht verlies had geleden en publiceerde ExxonMobil cijfers die ver onder de verwachting lagen. Eerder deze week werd ook duidelijk welke schade BP en Shell hadden opgelopen door de lage olieprijzen. BP zag de winst bijna halveren, Shell meldde een winstdaling van bijna 75 procent

Chevron boekte met 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) in het tweede kwartaal het grootste verlies in 15 jaar. Een jaar geleden maakte het Amerikaanse bedrijf in hetzelfde kwartaal nog een winst van 570 miljoen dollar. ExxonMobil, de grootste Amerikaanse oliemaatschappij, zag de winst in het tweede kwartaal teruggelopen tot 1,7 miljard dollar, tegenover 4,2 miljard dollar in dezelfde periode vorig.

De lage olieprijs was de belangrijkste reden voor de tegenvallende cijfers van de oliemaatschappijen afgelopen week. Na een dieptepunt van 27 dollar per vat Noordzee-olie (Brent) in het begin van het jaar , leek de prijs in het tweede kwartaal aan een opmars te zijn begonnen. Even stond hij ook boven de 55 dollar per vat.

Maar inmiddels is de prijs weer gedaald tot nauwelijks 43 dollar na berichten in de Verenigde Staten dat er meer ruwe olie was opgeslagen dan verwacht.

Tot nog toe hadden de grote oliemaatschappijen de schade nog kunnen beperken door een hoger rendement van hun olieraffinaderijen. Door de goedkope olie draaiden de raffinaderijen even op volle toeren. Maar daar is in het afgelopen kwartaal een einde aan gekomen. Er is inmiddels een overvloed aan benzine en andere raffinage-producten ontstaan. Exxon, Chevron, Shell en BP hebben het afgelopen kwartaal daardoor allemaal veel minder kunnen verdienen aan hun raffinaderijen.

De Noordzee-olie kan op dit moment geen kant op, meldt de Financial Times. Voor de Britse kust liggen steeds meer volgeladen tankers te wachten op betere tijden.