Boeken

NRC Boeken top-10: de best verkochte boeken van de afgelopen week

De NRC Boeken top-10 is gebaseerd op de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.

 1. Konstantin Paustovski: Goudzand

  paustovski

  Uit bijna elke bladzijde van deze niet eerder vertaalde dagboeken, (reis) verhalen en brieven blijkt de morele en literaire grootsheid van deze Russische schrijver. Lees hier de recensie: ‘Heksenjacht en heldenmoed’

  Samengesteld en vertaald door Wim Hartog. Van Oorschot, 670 blz. € 34,99

 2. Hanya Yanagihara: Een klein leven

  yanagihara

  In Een klein leven weet Hanya Yanagihara je zielsdiep te ontroeren. Ondanks de serieuze gebreken van haar boek. Lees hier de recensie terug: ‘Zo’n boek dat maar héél af en toe voorbij komt

 3. Saskia Noort: Huidpijn

  huidpijn

  Meest recente thriller van een van de best verkopende thrillerauteurs die Nederland rijk. Huidpijn biedt een inkijken in de Nederlandse televisiewereld, aan de van hoofdpersoon en televisiepresentatrice Anna. Zijn wordt vanaf de eerste pagina onder druk gezet. Lees de recensie: ‘Kopstoot opent deuren’.

 4. Lize Spit: Het smelt

  hetsmelt

  Een strop, een ijsblok en de schaduw van een allesbehalve rimpelloos verleden sturen het debuut van de Vlaamse Lize Spit, dat zich ontpopt als een coming of age-roman met een geheel eigen idioom.

 5. Maarten ’t Hart: De moeder van Ikabod & andere verhalen

  hart

  Ernst en humor, plechtige woorden en straattaal, daar zijn ze weer in de nieuwe verhalenbundel van Maarten ’t Hart. En steeds die vanzelfsprekende eigenzinnigheid. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘God geeft weer eens geen sjoege

 6. Emma Cline: De meisjes

  cline

  Emma Cline put in De meisjes duidelijk inspiratie uit de gewelddadige sekte rondom Charles Manson. Het resultaat is een waanzinnige goede debuutroman. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Je kan haar personages haast ruiken

 7. Elena Ferrante: De geniale vriendin

  ferrante

  In haar Napolitaanse vierluik toont de mysterieuze schrijfster haar uitzonderlijk schrijverschap. ‘Bij elke regel moet je bang zijn dat je het niet zult halen. Al mijn boeken zijn zo ontstaan.’ Lees hier het NRC-interview terug met Ferrante: ‘Als schrijver moet je het onzegbare willen zeggen

 8. Arnon Grunberg: Moedervlekken

  grunberg

  Eindelijk verscheen begin mei 2016 de moederroman van Grunberg. Al lijkt de moeder veel op die van de schrijver, ze is anders dan je verwacht. Een verkapte autobiografie is het niet. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Moeder is niet geschikt voor de toekomst’

 9. Connie Palmen: Jij zegt het

  palmen

  In Jij zegt het schrijft Connie Palmen niet over zichzelf. Maar het onderwerp is even gevoelig voor roddels, verzinsels en mythen. Namelijk: het dichtersechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Hij zou haar te gronde hebben gericht en betuigt nu zijn spijt voor haar zelfmoord. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Mijn bruid, mijn vrouw, en het gaat steeds killer klinken

 10. Ernest Hemingway: Parijs is een feest

  hemingway

  Dagboek dat Hemingway bijhield tijdens zijn verblijf in Parijs, waar hij in 1921 met zijn vrouw Hadley kwam wonen. De stad zou van grote invloed zijn op zijn schrijverschap. Hij ontmoette er mensen als Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald en Ezra Pound. Lees hier de recensie: ‘Hemingway was een hipster in Parijs