Nieuw leningtype betovert bedrijven

Het is geld met een betoverende naam: de unitranche, een type bedrijfslening dat in opkomst is, ook in Nederland. Deze lening komt niet van een bank, maar wordt uitgegeven door schuldfondsen.

De voorwaarden zijn net zo betoverend. Deze schuldfondsen, die pensioen- en verzekeringsgeld investeren, durven meer risico te nemen en stellen minder eisen dan banken. Een bank maakt strakke afspraken over hoe hoog de schuld mag oplopen op de bedrijfsbalans, bij fondsen is die ruimte veel groter. Ook lenen fondsen gemakkelijker grote bedragen uit. Dat is, ondanks de iets hogere rente, aanlokkelijk voor ondernemers die snel willen groeien.

Het fenomeen groeit. Vorig jaar haalden schuldfondsen die zich op Europa richten bijna 18 miljard euro op. Dat is twee keer zoveel als in 2014 en drie keer zoveel als in 2013. In het Verenigd Koninkrijk is deze ‘alternatieve financiering’ al gebruikelijker, in Nederland zijn tot nu toe zo’n tien leningen verstrekt. De verwachting van gespecialiseerde schuldadviseurs is dat dat zal toenemen, omdat banken door nieuwe regels een extra voorraad geld aanhouden en daardoor minder geld gaan uitlenen.

De vrijheid van deze nieuwe leningen heeft wel een prijs. De kans bestaat dat zo’n schuldfonds zich in slechte tijden hard opstelt, zeggen schuldadviseurs en advocaten. Een fonds zit ver weg, in de Verenigde Staten of in het Verenigd Koninkrijk, en is niet zo makkelijk te bellen als de huisbankier, met wie een bedrijf vaak een lange relatie heeft. Ook telt reputatie niet zo zwaar. Een advocaat: „Een investeerder uit de Midwest heeft geen enkel langetermijnbelang bij een Nederlands bedrijf. Die maalt niet om de Nederlandse economie. Een bank wil niet degene zijn de stekker eruit trekt.”

Directeur Peter Doodeman van krokettenmaker Ad van Geloven sloot een lening van ruim 100 miljoen euro af bij een Brits fonds. Hij ziet vooral voordelen. Bovendien: „Banken komen je ook niet altijd redden.” Directeur Fokke de Jong van pakkenmaker Suitsupply ziet wel risico’s. Hij sloot een lening van 95 miljoen euro af bij een ander Brits schuldfonds. „Het zijn minder plezierige mensen als het fout gaat. Met banken blijf je langer in gesprek.” Als het dan toch misgaat, zegt De Jong, kunnen dit soort fondsen je schuld doorverkopen. „En dan weet je niet waar je terechtkomt.”

Snoepgeld pagina E10-11