Muggenvirus

Eerste besmettingen met zika op vasteland van VS

In de Amerikaanse staat Florida hebben de autoriteiten vrijdag vier gevallen gemeld van lokale besmetting met zika. Het zou de eerste keer zijn dat muggen het virus op het vasteland van de Verenigde Staten hebben overgedragen op mensen. Eerdere Amerikaanse zika-gevallen betroffen steeds mensen die het virus hadden opgelopen tijdens een verblijf in Latijns-Amerika. De vier patiënten, een vrouw en drie mannen, zouden allen zijn gebeten in een gebied van ongeveer 2,6 vierkante kilometer in de stad Miami. De gezondheidsautoriteiten gingen er al van uit dat het virus zich in het warmere zuiden van de VS zou vestigen. Zika vormt vooral een gezondheidsrisico voor zwangere vrouwen: het kan leiden tot hersenafwijkingen bij hun baby. (Reuters).