Moederbedrijf Google ziet omzet en winst groeien

De omzet van Alphabet steeg met 21 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het symbool van Android, een besturingssysteem van Google, voor de Google campus in Californië.
Het symbool van Android, een besturingssysteem van Google, voor de Google campus in Californië. AP

Het gaat het moederbedrijf van Google, Alphabet, voor de wind. Het conglomeraat zag de omzet afgelopen kwartaal met 21 procent groeien naar 21,5 miljard dollar (19,4 miljard euro).

De nettowinst van Alphabet bedroeg 4,9 miljard dollar, tegen 3,9 miljard dollar een jaar eerder. Het aandeel van Alphabet klom nadat de kwartaalcijfers bekend werden met afgerond 5 procent op Wall Street.

De enorme speler op de advertentiemarkt, met kanalen als Gmail, Google en YouTube, blijft profiteren van meer inkomsten uit advertenties. Financieel directeur Ruth Porat schrijft in een toelichting dat de groei “de succesvolle investeringen” die het bedrijf gedaan heeft op snelgroeiende terreinen zoals mobiel en video reflecteert.

Opvallend bij de kwartaalcijfers is een groot verlies van 859 miljoen dollar (774 miljoen euro) in de categorie ‘overige activiteiten’. Er wordt aangenomen dat X daaronder valt, vroeger Google X, een soort lab van bijzondere projecten. Er werd bijvoorbeeld aan vooralsnog succesvolle projecten zoals de zelfrijdende auto’s gewerkt, maar er werden ook ambitieuzere zaken nagestreefd zoals het omzetten van zeewater in benzine. Met die pogingen is het bedrijf gestopt. Alphabet doet geheimzinnig over de precieze financiële prestaties van X.

Lees ook: Dit zijn de twintig meest ambitieuze projecten van Alphabet

Moederbedrijf

Vorig jaar werd door Google-topman Larry Page een nieuw moederbedrijf gecreëerd: Alphabet. Naast de internetactiviteiten van Google, zoals de zoekmachine en de site YouTube, kwamen er aparte bedrijfsonderdelen bij voor bijvoorbeeld internetthermostaat Nest, ouderdomsziektebestrijder Calico en kabelbedrijf Fiber. Conglomeraat Alphabet moest het bijvoorbeeld makkelijker maken voor bijzondere experimenten om van de grond te komen en echte bedrijven te worden. In totaal werken bij Alphabet ongeveer 66.000 mensen.

Een overzicht van de bedrijfsonderdelen tijdens de splitsing: