Mitra-slijters maken doorstart met distributeur

De franchisenemers en distributeur De Monnik Dranken nemen de winkelformule na het faillissement over.

Archiefbeeld van champagneflessen.
Archiefbeeld van champagneflessen. Foto Bart Maat / ANP

Slijterijketen Mitra maakt een doorstart. Het bedrijf wordt overgenomen door een samenwerking tussen distributeur De Monnik Dranken en de franchiseondernemers van Mitra, laten De Monnik en de curator van het failliete bedrijf vrijdagavond weten. Zo’n 150 winkels blijven dankzij de overname definitief open.

Mitra ging een maand geleden failliet, maar de winkels van de franchise-ondernemers konden open blijven. Alleen de 24 winkels die direct onder het hoofdkantoor vielen en de webshop van de keten sloten hun deuren. Die filialen waren verlieslijdend en het was in een eerder stadium niet gelukt voor die winkels een franchisenemer te vinden.

De winkelformule wordt formeel overgenomen door Mitra Retail BV, dat voor de helft eigendom is van De Monnik en voor de helft van de franchisenemers. De Monnik uit Oldenzaal werkte al voor de winkeliers als distributeur. De verwachting is dat vrijwel alle 120 ondernemers zich bij de nieuwe organisatie aansluiten.

Hans Olde Monnikhof, directeur van De Monnik, laat weten te hopen zeker vijf mensen van het oude Mitra-hoofdkantoor mee te kunnen nemen naar het nieuwe bedrijf. Door het faillissement dreigden 144 mensen hun baan te verliezen. Het is de bedoeling dat de webwinkel binnen ongeveer twee weken wordt heropend.