Herstelt Dumoulin binnen een week?

Wielrennen

Tom Dumoulin stapte af in Chaam. De vraag is of hij door zijn gekwetste linkerpols de wegwedstrijd in Rio haalt. „Lang stilzitten is funest.”

De linkerpols van Tom Dumoulin, woensdag in Chaam.
De linkerpols van Tom Dumoulin, woensdag in Chaam. Foto KOEN VAN WEEL/anp

De speciaal op maat gemaakte brace om zijn linkerpols ten spijt. Tom Dumoulin stapte woensdagavond af in het criterium de Acht van Chaam. Het was zijn eerste race sinds zijn val in de negentiende etappe van de Tour de France, waarbij hij een breuk opliep in zijn spaakbeen. De pijn was „nog wel te handelen”, maar toch begon Dumoulin te twijfelen toen hij over het hobbelige klinkerparcours in het Brabantse dorp reed.

Was het wel verstandig om door te fietsen? Peer Konings, de orthopedisch chirurg van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem die hem maandag de handspalk aanmat, adviseerde hem de Acht van Chaam te laten schieten. Te veel risico. Dumoulin probeerde het toch, fietste zelfs even zonder brace. Maar na acht van de twintig rondes om de kerk gaf hij op.

Nog iets meer dan een week heeft Dumoulin om fit te worden. Op 6 augustus staat de wegwedstrijd op de Spelen in Rio op het programma. Deelname is vereist om vier dagen later van start te mogen gaan in de tijdrit. Op dat onderdeel wordt Dumoulin beschouwd als een van de kanshebbers op de overwinning. Als hij voor spek en bonen mee moet rijden, hoeft het voor hem niet, liet hij na zijn val al weten. En dus wilde de renner toch meedoen in Chaam. Fietsen om in vorm te blijven. Of het nou verstandig is of niet.

„Lang stilzitten is funest” beaamt oud-wielrenner Erik Breukink. Hij was niet verrast om Dumoulin vijf dagen na zijn val in de Tour alweer op de fiets te zien. Tijdritspecialist Breukink, vierde in de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984, verwacht dat Dumoulin ook op 90 procent nog tot de kanshebbers behoort. „Die jongen heeft de olympische tijdrit al zo lang in zijn kop zitten. Zolang de pijn behapbaar is, wil je gewoon oefenen, oefenen, oefenen.”

Of Dumoulin ook van start gaat in de wegwedstrijd als hij niet volledig hersteld is, is aan Johan Lammerts, bondscoach van de Nederlandse wielerploeg. Sinds de breuk werd geconstateerd is er regelmatig contact tussen KNWU-bondsarts Robert Kempers en de bondscoach. Lammerts: „Hij is positief, dus tot dusverre is er voor mij dan ook geen reden om een vervanger op te roepen.”

„Uit medisch perspectief zou die datum van 6 augustus geen probleem hoeven zijn”, beaamt chirurg Konings. „Toen ik dat maandag tegen Dumoulin zei, zag je zijn gezicht ter plekke opklaren.”

Spalk van thermoplast

De orthopedisch chirurg adviseerde het criterium in Chaam over te slaan uit veiligheidsoverwegingen. Puur om de kans te verkleinen dat bij een eventuele val in de wielerronde de „mooie breuk” alsnog een lelijke wordt. „Zo’n wedstrijd is toch anders dan een training met veel meer duw- en trekwerk. Die spalk van thermoplast is er puur voor het comfort, de breuk herstelt er niet sneller door.”

Dat zijn orders geen gehoor kregen doet de arts af als een „eigenwijsheidje”. Konings: „Het was slechts een advies.”

„Tom heeft de juiste mensen om zich heen om een professionele afweging te maken over wat op dit moment het beste voor hem is”, laat chef de mission Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF weten. „Er is constant overleg tussen de medisch betrokkenen.” Naast Konings zijn dat de teamarts van Dumoulins ploeg Giant-Alpecin en de medische staf van de Nederlandse wielerunie.

Zij zullen Dumoulin, die zaterdag in principe naar Rio vliegt, adviseren over het wel of niet van start gaan. Of hij dat advies ook opvolgt, is een tweede.