Gülenisten Nederland uiten zorg

Nasleep coup

Turkse Nederlanders zouden op vakantie in Turkije worden opgehitst door de staatsmedia. Gülenisten vrezen geweld hier.

Nederlandse aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen vrezen een nieuwe golf van geweld en intimidatie na de zomervakantie. In een verklaring vrijdag van de Gülenbeweging in Nederland, voorgelezen door Saniye Calkin, directeur van het door Gülen geïnspireerde Platform INS, wordt gevraagd of de scholen wel zijn voorbereid op wat er straks in de klas kan gebeuren tussen leerlingen van Turks-Nederlandse afkomst.

Aanhangers van Gülen en zijn Hizmetbeweging (naar het Turkse woord voor ‘dienstbaarheid’) worden door de Turkse president Erdogan medeverantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup deze maand. Sindsdien zijn in Turkije duizenden mensen gearresteerd. In Nederland wonende Gülen-aanhangers hebben bij de politie tientallen meldingen gedaan van bedreiging, geweld of brandstichting.

Volgens Calkin zijn de vakantiegangers in Turkije de afgelopen weken via de staatsmedia – bijna alle andere zijn opgedoekt – gebombardeerd met beelden van de coup en met berichten dat Gülen-sympathisanten terroristen zijn. „In Nederland stemmen zeven op de tien Turken op de partij van Erdogan. Op sociale media zien we berichten die ons zorgen baren.”

De Hizmetbeweging in Nederland spreekt van „een ware heksenjacht die ook Nederland heeft bereikt”. Daarmee doelen ze op uitspraken van de Turkse ambassadeur Sadik Arslan, die Nederland vroeg te helpen bij de bestrijding van de „terroristische organisatie” van Gülen. Hij vergeleek zijn aanhangers met IS.

Ook Diyanet – het Turkse directoraat voor religieuze zaken, dat ook imams aan Nederlandse moskeeën levert – heeft in Nederland opgeroepen de Gülenbeweging „te bestrijden”. De gülenisten spreken „dagelijks mensen die zich zorgen maken in Nederland. Ze worden gevolgd en gerapporteerd bij meldpunten van de Turkse overheid. Sommigen zijn ondergedoken.”

Volgens Selma Ablak, verbonden aan vrouwenplatform ZijN, besluiten steeds meer Turkse Nederlanders hun activiteiten voor organisaties die met Gülen in verband worden gebracht, te staken. „Uit angst voor de Turkse kliklijnen en lijstjes waar hun namen op worden genoteerd.”

Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken organiseerde woensdag een bijeenkomst voor (politie)ambtenaren uit achttien gemeenten waar veel Turkse Nederlanders wonen. Ze kregen onder meer een „college over de maatschappelijke organisaties in Turkije en hoe die zich verhouden tot organisaties in Nederland”, aldus een woordvoerder. Het ministerie heeft ook contact met de stichting School en Veiligheid voor advies aan docenten.