Grootste bierfusie ooit lijkt toch door te gaan

De directie van SABMiller adviseerde aandeelhouders vrijdag om een nieuw overnamebod van AB InBev te accepteren.

Twee biermerken van AB InBev (Budweiser en Beck's) en SABMiller (Peroni en Bulmers) gezamenlijk naast elkaar in een winkelschap in Londen.
Twee biermerken van AB InBev (Budweiser en Beck's) en SABMiller (Peroni en Bulmers) gezamenlijk naast elkaar in een winkelschap in Londen. Foto Justin Tallis/AFP

Weinig lijkt de overname van de Brits-Zuid Afrikaanse bierbrouwer SABMiller door branchegenoot AB InBev nog in de weg te staan. Nadat eerder deze week de megafusie nog in de wachtstand werd gezet, gaf de directie van SABMiller aandeelhouders vrijdag het advies de verhoging van eerder overnamebod te accepteren. Tevens zette de Chinese mededingingsautoriteit, de laatste die nog toestemming moest geven voor de deal, het licht op groen.

Het stilleggen van de integratie van de twee bierconcerns liep de afgelopen weken vertraging op als gevolg van de Brexit. Het oorspronkelijke overnamebod, dat afgelopen najaar werd geplaatst, was flink minder waard geworden door de daling van het Britse pond. De wisselkoers kelderde hard toen bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk zich eind vorige maand in een referendum voor het verlaten van de EU had uitgesproken.

Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev, dat onder meer Budweiser en Jupiler produceert, verhoogde daarop het bod van 44 naar 45 pond per aandeel. De totale overnameprijs komt daarmee uit op 79 miljard pond (94 miljard euro) en dat is nog steeds flink lager dan de destijds geboden 71 miljard pond die toen nog een waarde van 96 miljard euro vertegenwoordigde. De directie van SABMiller adviseerde vrijdag de aandeelhouders desalniettemin akkoord te gaan.

Contanten en aandelen

Het overnamebod bestaat niet volledig uit contanten. Grootaandeelhouders is een mengvorm aangeboden van geld en aandelen AB InBev. De verhoging heeft alleen betrekking op het bod in contanten.

Topman Jan du Plessis stelt dat het om een “lastig” besluit gaat waaraan een stevige discussie voorafging:

“De directie heeft een lastig besluit moeten nemen, gezien de veranderde omstandigheden sinds het oorspronkelijke advies afgelopen november werd gegeven om het bod van 44 pond per aandeel te accepteren. Destijds waren we blij met een premie van 50 procent op de slotprijs omdat hierin de kwaliteit van de onderneming en de vooruitzichten op lange termijn op juiste manier waren weergegeven. Sindsdien is er een hoop veranderd (…) maar we geloven dat een prijs van 45 pond per aandeel nog net valt binnen wat wij als acceptabel beschouwen.”

Akkoord Chinese toezichthouder

Naast het advies van de raad van bestuur van SABMiller was er vrijdag nog meer nieuws dat de overname kan bespoedigen: de Chinese mededingingsautoriteit gaf toestemming aan AB InBev voor het verkopen van SABMiller’s aandeel in het Chinese Snow Breweries.