Geen Russische gewichtheffers op Spelen

De internationale federatie IWF besloot alle Russische gewichtheffers uit te sluiten vanwege hun dopingverleden.

Beeld van het Olympische park in Rio.
Beeld van het Olympische park in Rio. Foto Patrick Semansky/AP

Er zullen geen Russische gewichtheffers deelnemen aan de Olympische Spelen die over exact een week beginnen in Rio. De internationale gewichtheffederatie IWF besloot vrijdag alle sporters uit het land uit te sluiten van deelname. Er zouden acht Russische gewichtheffers afreizen naar Rio.

De nationale bond trok onlangs zelf al twee vrouwelijke gewichtheffers terug vanwege hun dopingverleden, onder wie de winnares van een zilveren medaille op de Spelen van Londen in 2012, Tatiana Kasjirina. In een rapport van de onafhankelijke onderzoeker Richard McLaren, dat wereldantidopingbureau WADA onlangs publiceerde, kwamen opnieuw vier Russische namen voor. In het onderzoek wordt een jarenlang door Moskou gestuurd dopingprogramma blootgelegd.

Bij de WK gewichtheffen in Houston, vorig najaar, testten verschillende Russen positief op verboden middelen. Onder meer wereldkampioen Aleksei Lovtsjev werd daarbij betrapt. De IWF is van mening dat de recente dopinggevallen de integriteit van het gewichtheffen “ernstige schade” heeft toegebracht. De federatie noemt het dopingnieuws “extreem schokkend en teleurstellend”.