Fox Sports mag zender in basispakket KPN eisen

KPN wil niet dat het abonnement duurder wordt als een sportzender van Fox in het basispakket komt.

Fox-presentatoren Toine van Peperstraten en Jan Joost van Gangelen
Fox-presentatoren Toine van Peperstraten en Jan Joost van Gangelen Jerry Lampen/ANP

Fox Sports mag in de onderhandelingen voor een nieuw contract met KPN eisen dat het een zender in het basispakket opneemt en een vergoeding per abonnee betaalt. Omdat het contract afloopt mag Fox Sports nieuwe eisen stellen. Dat heeft de rechter vrijdag in een kort geding besloten.

Op 1 augustus loopt de overeenkomst tussen telecommaatschappij KPN en het Amerikaanse mediabedrijf Fox, die in Nederland de uitzendrechten voor de Eredivisie heeft, af. KPN wil de zes zenders van Fox Sports als betaald extra pakket aan blijven bieden. Fox Sports wil dat zender Fox Sports 1 in het basispakket op wordt genomen voor een vergoeding van 1,70 euro per maand per abonnee. Dat zou volgens KPN betekenen dat het basispakket voor klanten ongeveer 2 euro duurder wordt. KPN kan Fox Sports wel, zoals nu, apart aan blijven bieden, maar Fox eist dan een zogenoemde ‘minimumgarantie’ van 2 euro per abonnee per maand. KPN had daarom een kort geding aangespannen.

KPN en kleinere aanbieders als Caiway en Delta hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De bedrijven vinden het oneerlijk dat zij een nieuwe, duurdere overeenkomst met Fox moeten sluiten terwijl Ziggo nog een contract heeft van vier jaar. Dat verslechtert hun concurrentiepositie, aldus de bedrijven. KPN eist daarom via het kort geding dat hun huidige contract met Fox wordt verlengd totdat ook het contract met Ziggo afloopt. Over deze kwestie heeft de rechter vrijdag geen uitspraak gedaan.

Ziggo heeft laten weten Fox Sports na afloop van de huidige overeenkomst niet in het basispakket op te willen nemen vanwege de kostenstijging die dat met zich meebrengt.

Het conflict tussen KPN en Fox komt op een ongunstig moment. Op vrijdag 5 augustus is in Nijmegen de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Eredivisie, tussen NEC en PEC Zwolle. De ACM heeft Fox gevraagd het voetbal wel te blijven aanbieden via KPN, waar het nu een conflict mee heeft.