Ex-dictator Habré moet slachtoffers schadevergoeding betalen

Het is de vraag of ze de vergoeding, 15.000 tot 30.000 euro per persoon, ooit zullen zien.

Archiefbeeld. Habré wordt door bewakers de rechtbank in gebracht.
Archiefbeeld. Habré wordt door bewakers de rechtbank in gebracht. Foto Seyllou Diallo / AFP

De voor oorlogsmisdaden veroordeelde ex-president Hissène Habré van Tsjaad heeft vrijdag door het tribunaal in Dakar een boete opgelegd gekregen. Hij moet per slachtoffer 10 tot 20 miljoen CFA-franc (omgerekend ruim 15.000 tot 30.000 euro) betalen, meldt persbureau AFP. Hoeveel hij in totaal moet afdragen, heeft het tribunaal nog niet toegelicht.

De vergoedingen zijn bedoeld voor mensen die zijn verkracht, willekeurig zijn vastgezet, ontsnapte gevangenen en “indirecte slachtoffers”. Eind mei werd Habré veroordeeld tot levenslang voor misdrijven die werden begaan tijdens zijn regeerperiode, van 1982 tot 1990. Hij weigerde het tribunaal, opgericht door de Afrikaanse Unie, te erkennen.

Lees meer over de veroordeling van Habré: Met het vonnis van Habré heeft Afrika een wereldprimeur

Omdat Habré werd gesteund door onder meer Washington en Parijs, werden de misdaden voor de buitenwereld amper geheimgehouden. Belangrijke bewijsstukken in de rechtszaak waren rapporten die werden bijgehouden over de martelingen van de geheim agenten van zijn regime.

Tijdens de zaak stelden de aanklagers dat er 40.000 verdachten werden vermoord en 200.000 werden gemarteld. Onduidelijk is hoe groot de groep is die aanspraak maakt op een schadevergoeding, maar het zou goed om tienduizenden mensen kunnen gaan. Of zij ooit geld zullen zien, is zeer de vraag, zegt NRC-correspondent Koert Lindijer:

“Ik zou niet weten waar hij dat van betalen moet - het zou in de praktijk wel eens niet meer dan een symbolisch bedrag kunnen zijn. Als dictator moet je geld hebben om je steun te “kopen”. Dan moet je stelen. Maar hij staat niet bekend als iemand die miljarden gestolen heeft.”