Erdogan wil zelf het bevel over Turkse strijdkrachten

Turkije

Bij een langdurig beraad met de Turkse legertop kwam Erdogan met een nieuwe bevelstructuur. Hij wil een sterkere rol voor de president.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de gewapende strijdkrachten en de nationale inlichtingendienst onder direct presidentieel bevel komen te staan. Dat is de uitkomst van overleg tussen Erdogan en de legertop op donderdag, meldt persbureau Reuters.

Erdogan kwam met het plan na een vijf uur durend onderhoud met de Turkse Opperste Militaire Raad. Ook werd het oneervolle ontslag aangekondigd van bijna 1.700 hooggeplaatste militairen wegens hun vermeende rol bij de mislukte coup van 15 en 16 juli.

In Turkije wordt sinds de couppoging een grote zuivering doorgevoerd binnen onder meer het leger, de media en universiteiten. Woensdag werd bekend dat er 8.651 militairen betrokken waren bij de couppoging. Erdogan ging echter akkoord met het besluit van de raad om de chefstaf van de strijdkrachten, Hulusi Akar, en de commandanten van het leger, de marine en de luchtmacht op hun posten te houden.

Niettemin treffen de oneervolle ontslagen ongeveer 40 procent van de generaals en admiraals van de Turkse strijdkrachten. Bij de landmacht gaat het om 87 generaals, 726 officieren en 256 sergeanten. Bij de luchtmacht werden 30 generaals, 314 officieren en 117 sergeanten weggestuurd, bij de marine 32 admiralen, 59 officieren en 63 sergeanten.

Nu legt de legertop nog verantwoording af aan de premier. Om de voorgestelde nieuwe bevelstructuur door te voeren is een wijziging van de grondwet nodig. Dat betekent dat ook de oppositie in het Turkse parlement ermee moet instemmen. De Opperste Militaire Raad geeft naar verwachting toestemming voor de wijziging van de zeggenschap over het leger.

Het voorstel van Erdogan past binnen zijn visie van een nieuwe grondwet met een sterkere rol van de president.