dramaserie

FlemingEén, 22.10-22.55u.

De ondertitel van de vierdelige serie over schrijver Ian Fleming, bedenker van James Bond, zegt alles over de bedoeling: The Man Who Would Be Bond. Meteen al in de eerste minuten wordt duidelijk dat de schrijver zelf in hoge mate als model diende voor zijn wereldwijd zo geliefde creatie 007. De scherp geklede en erg met zichzelf ingenomen Fleming (Dominic Cooper) wordt gepresenteerd als geestig, onderkoeld, een tikje arrogant en dol op mooie vrouwen – die net als bij Bond dienen als object van begeerte. Ook wordt niet weggemoffeld dat hij op zijn zachtst gezegd onaangepast was, om niet te zeggen onaangenaam. Ook de plaatjes doen sterk denken aan Bondfilms, met eindeloos veel weelderige decors en fraaie locaties. Het zich vooral in de Tweede Wereldoorlog afspelende Fleming, toen hij een spion was en nog geen schrijver, zit vol verwijzingen naar allerlei bekende Bond-ismes, van het zinnetje ‘shaken, not stirred’ tot zijn bazin bij het ministerie van defensie, mevrouw Monday – let op de beginletter M. Heel diep gaat het allemaal niet maar onderhoudend is het wel.