Dopingschandaal

Russische gewichtsheffers mogen niet naar Spelen

Er zullen geen Russische gewichtheffers deelnemen aan de Olympische Spelen die over een week beginnen in Rio de Janeiro. De internationale gewichtheffederatie IWF besloot vrijdag alle sporters uit het land uit te sluiten van deelname. Er zouden acht Russische gewichtheffers afreizen naar Rio.

De nationale bond trok onlangs zelf al twee vrouwelijke gewichtheffers terug vanwege hun dopingverleden, onder wie de winnares van een zilveren medaille op de Spelen van Londen in 2012, Tatjana Kasjirina.

In een rapport van de onafhankelijke onderzoeker Richard McLaren, dat wereldantidopingbureau WADA onlangs publiceerde, kwamen opnieuw vier Russische namen voor. In het onderzoek wordt een jarenlang door Moskou gestuurd dopingprogramma blootgelegd. Bij de WK gewichtheffen in Houston, vorig najaar, testten verscheidene Russen positief op verboden middelen. Onder meer wereldkampioen Aleksej Lovtsjev werd daarbij betrapt.

De IWF is van mening dat de recente dopinggevallen de integriteit van het gewichtheffen „ernstige schade” heeft toegebracht. De federatie noemt het dopingnieuws „extreem schokkend en teleurstellend”.

De uitsluiting van de gewichtsheffers brengt het aantal geschorste Russische sporters op 113. De nationale olympische ploeg is vooral uitgedund doordat de wereldatletiekbond IAAF alle 68 Russische atleten uitsloot van deelname. Daar kwamen vervolgens nog eens 45 sporters uit andere disciplines bij. De Russische olympische ploeg bestond oorspronkelijk uit 387 sporters.

Een zestal bonden, waaronder die van het dopinggevoelige wielrennen heeft nog geen besluit genomen over de deelname van Russische sporters. Basketbal, hockey, rugby en voetbal hoeven zich niet over de problematiek te buigen, om de simpele reden dat geen Russen zich wisten te kwalificeren. (NRC)