Doorstart

Wie zeven jaar werkte bij McGregor, moet vertrekken

In het pas doorgestarte modebedrijf McGregor houden minder werknemers hun baan dan de eigenaren aankondigden. Er zouden 1.100 van de 1.200 banen behouden blijven en daarmee was „de werkgelegenheid van 500 werknemers in Nederland gewaarborgd”, aldus de eigenaren twee weken terug in een persbericht. Nu blijkt dat maar 300 Nederlandse werknemers van McGregor, waar ook zeilkledingmerk Gaastra onder valt, een baan krijgen. Dat bevestigt directeur Joep van Straaten van McGregor. Werknemers die langer dan zeven jaar in dienst waren, krijgen geen nieuw contract. De nieuwe eigenaren – dezelfde als de oude – zijn van plan delen van het bedrijf te verkopen. Dat is moeilijker met werknemers met lang dienstverband.

De curator, Marc van Zanten, vindt het „zeer teleurstellend” dat de eigenaren zich niet houden aan de afspraak die ze met hem maakten. Hij keurde de doorstart goed met het idee dat 1.100 werknemers van het oude McGregor hun baan hielden.

Van Straaten vindt het „spijtig” dat hij deze 200 werknemers geen contract aan kan bieden, maar volgens hem houdt hij zich wél aan de afspraak. „We hebben afgesproken dat we 1.100 bánen zouden behouden. Dat doen we.” Dat die nu niet allemaal worden ingevuld door McGregor-werknemers doet daar volgens hem niets aan af.

De aandeelhouders – oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn, zakenbank NIBC – lieten het bedrijf een doorstart maken, omdat het anders „in stukken gescheurd zou worden”, zei Schothorst eerder in NRC. De werknemers waren voor de aandeelhouders de belangrijkste reden voor de doorstart, zei hij.