Disclaimer: de krant voedt angst

‘Weer een aanslag: zij willen er niks meer over lezen’, kopte nrc.nl maandag boven een artikel over een groeiende groep Nederlanders die zich in tijden van terreur afkeren van de media.

„Ik krijg veel meer ruimte in mezelf om na te denken over wat ik kan betekenen, wat ik kan doen, wat ik wil in het leven. Dat geeft me heel veel vrijheid.”

Jan Willem Vonk (34) woensdag bij RTL Late Night. Hij kon echt huilen om een item, verklaarde de jongerencoach in NRC. Sinds juni vorig jaar kijkt hij geen tv meer om zijn geest gezond te houden.

„Als je niet oppast, definieer je alles in termen van terreur, van brandende kwesties over identiteit tot de clash of civilisations. En sluipt ook bij jou het gif binnen van polarisatie, vervreemding, woede en onbehagen (...). Zou dat het punt zijn waarop terreur een succesje boekt?”

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws, in zijn column.

„Hilarisch stukje links-fascistische wegkijkpropaganda in NRC, die zich met deze betere progressieve ogendichtjournalistiek alvast voorbereidt op een nieuwe markt, die van de zogenaamde ‘constructieve journalistiek’.”

Bert Brussen, hoofdredacteur TPO.nl, reageert op het NRC-verhaal over nieuwsontwijkers en de aangehaalde studie over een correlatie tussen terreurnieuws en stereotypering van minderheden.