Braziliaanse oud-president Lula wordt vervolgd

Hij moet voor de rechter verschijnen voor obstructie van de rechtsgang.

Archieffoto van de Braziliaanse oud-president Lula.
Archieffoto van de Braziliaanse oud-president Lula. Foto Evaristo Sa / AFP

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva moet voor de rechter verschijnen voor obstructie van de rechtsgang. Dat meldt persbureau Reuters. Ook Andre Esteves, de voormalige topman van investeringsbank Gruopo BTG Pactual SA wordt daarvoor aangeklaagd.

Lula was eerder onderwerp van een onderzoek naar corruptie in het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Esteves zou samen met een voormalige senator hebben geprobeerd een gearresteerde topman van Petrobras om te kopen om niet mee te werken aan dat onderzoek. Het is niet geheel duidelijk hoe Lula bij die omkoping betrokken zou zijn.

Lula wordt verdacht van corruptie tijdens zijn presidentschap van 2003 tot 2011. Petrobras zou teveel hebben betaald voor de diensten van ingenieursbedrijven, waarvoor die bedrijven steekpenningen betaalden. Hij werd eerder al gearresteerd en ondervraagd. Lula zegt zelf onschuldig te zijn. Lula’s opvolger Dilma Rousseff moest aftreden vanwege het schandaal.