Opinie

    • Youp van ’t Hek

Bloedoogst

Youp

Dus Milik, de Poolse spits van Ajax, is net zoveel waard als de Braziliaanse schoonmoeder van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Om en nabij de 35 miljoen. Hoewel? Het is voor beiden nog niet betaald. Tenminste niet op het moment dat ik dit stukje schrijf.

Het is de bedoeling dat Milik naar Napoli en de schoonmoeder naar huis gaat. Maar dat kan nog veranderen. Voor Milik kan – net als voor Pelle – een megalomane afhaalchinees zich melden en die biedt misschien wel het driedubbele. En wie weet wordt de schoonmoeder van Bernie ook wel doorverkocht en eindigt zij uiteindelijk in Napels.

Uit de media begrijp ik dat de kans klein is dat Bernie voor zijn schoonmoeder gaat betalen. Niet dat hij krap bij kas zit of niet van het mens houdt, maar het is voor hem een principekwestie. Hij schijnt een keiharde zakenman te zijn. Is het een idee om de vader van Max Verstappen als onderhandelaar op dit klusje af te sturen? Die schijnt wel wat voor elkaar te kunnen boksen.

Over Brazilië gesproken. Begrijp dat het olympisch dorp nog niet helemaal klaar is. Kapot getrokken douchekoppen, van de wand gerukte wasbakken, gebroken spiegels, kapotte ramen. Een van de Nederlandse deelnemers dacht dat in zijn appartement Camiel Eurlings een weekendje met zijn ex had gelogeerd.

Hij meldde zich bij een onderknuppel van de organisatie, die onmiddellijk de dienstdoende opzichter erbij haalde. Deze man was kort en duidelijk: De meeste bouwvakkers die aan het dorp gewerkt hadden, woonden zelf in een van de favela’s zonder elektriciteit, stromend water en/of een toilet. Dus die hadden met de pest in hun lijf aan al deze luxe gewerkt. Zweten voor een zootje sporters, die een paar weken langskwamen om een tiende seconde harder te lopen of twee centimeter hoger of verder te springen dan een andere gedrogeerde idioot. Vandaar dat ze er aan het eind, toen ook hun magere salaris nog eens veel te lang op zich liet wachten, een potje van hebben gemaakt.

Ze waren sowieso nogal cynisch. Hadden twee jaar geleden ook voor die verwende voetbalmiljonairs moeten klussen. Het was wel goed zo. In dat debiele Holland Heineken House hebben de onderbetaalde bouwvakkers trouwens ook een paar bouten losgedraaid en hij raadde de Nederlandse sporters aan niet te hard te hossen met die bolle koning.

Hoewel hij die Nederlanders nog wel kon pruimen, maar die Russen trok hij echt niet. Staatsdoping! Alleen het woord al. Poetin die de pillen zelf meeneemt in zijn handbagage. Of onze koning daar tijdens de laatste winterspelen in Sotsji geen bier mee had staan hijsen? Wat een vak.

Toen verliet de voorman het rommelige IOC-kantoortje. Hij wenste de Nederlandse atleet nog wel succes. Volgens hem was Dafne Schippers trouwens de enige die kans maakt. Kans op wat? Om niet beroofd te worden. Zij loopt echt te hard.

Buiten hoorden ze hem nog wat lachen met zijn vrienden. De Hollander had net als de Australiërs lopen mutsen over een losse douchekop en een verstopt afvoerputje. De vrienden vroegen wat een douchekop eigenlijk was. Toen kregen ze het over de schoonmoeder van Ecclestone. Of ze al vrij was? Een van de jongens hoopte dat zijn eigen schoonmoeder snel ontvoerd zou worden, maar achtte de kans klein. Daarbij zouden de kidnappers dit kakelende draaiorgel binnen een kwartier weer vrijlaten.

De Nederlandse sporter ging terug naar zijn gehavende appartement en knipte de tv aan. Die deed het zowaar. Hij zag de bloedoogst van deze week. Japanse gehandicapten, neergemaaide shoppers in München, een vluchteling met bomgordelroos in het Duitse Ansbach, een bejaarde Franse dorpspastoor en dan nog alle doden in Irak, Syrië plus de wekelijkse porties verdronken bootvluchtelingen. En dat terwijl Nice nog steeds verbijsterd krijst en kreunt van het verdriet.

Volgens de paus is het oorlog en komt dat niet door religies. Een goede grap. De paus als stand-up comedian. Daarna zag hij Obama en Clinton elkaar vertederd in de armen vallen. Samen die Bernie Sanders op de meest gênante manier genaaid en nu dit romantische plaatje. Een paar duizend hysterische Democraten begonnen enthousiast te krijsen alsof ze net hadden gehoord dat hun schoonmoeder ontvoerd was. Democraten! Hoe schrijf je dat eigenlijk?, dacht de Nederlandse atleet. Erdogan bellen? Die heeft vast iets anders aan zijn hoofd. In elk geval een geheim nummer.