‘Bijna dertig burgerdoden bij luchtaanval coalitie in Syrië’

Organisatie van activisten meldt dat zeven kinderen in Noord-Syrië gedood zouden zijn bij aanval van door VS geleide coalitie.

Syrische rebellen begeleiden de uittocht van vluchtende burgers bij een checkpoint nabij Manbij.
Syrische rebellen begeleiden de uittocht van vluchtende burgers bij een checkpoint nabij Manbij. Foto Reuters / Rodi Said

Bij een luchtaanval van de internationale coalitie in het noorden van Syrië zouden donderdag minstens 28 burgerdoden zijn gevallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie van onpartijdige activisten die de oorlog in Syrië monitort. Onder de doden zouden zeven kinderen zijn.

Dat de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten sinds donderdag luchtaanvallen uitvoerde op doelen van Islamitische Staat werd vrijdag bevestigd in een verklaring van het Amerikaanse leger. Het leger zegt de berichten dat daarbij burgerdoden zijn gevallen te onderzoeken, meldt persbureau Reuters. Bij de aanvallen zouden naast de 28 burgers nog dertien mensen zijn gedood van wie het onduidelijk is of het om burgers of IS-strijders gaat.

De luchtaanvallen vonden plaats nabij de stad Manbij, waar deze week hevig werd gevochten tussen strijders van Islamitische Staat en een coalitie van Koerdische en Syrische rebellen. Het gebied rond Manbij is strategisch gezien van groot belang voor het door IS uitgeroepen kalifaat. Via het gebied wordt onder meer ‘hoofdstad’ Raqqa bevoorraad. Koerdische rebellen slaagden er donderdag in duizend burgers uit Manbij te evacueren. Strijders van IS wisten op hun beurt het nabijgelegen plaatsje Buyir te veroveren en hebben daar volgens bronnen van het Observatorium minstens 24 burgers geëxecuteerd bij wraakacties.

De berichten over burgerdoden komen een week nadat volgens het Observatorium minstens 56 burgerdoden vielen bij bombardementen van de coalitie in Noord-Syrië.

Nijpende situatie voor burgers Aleppo

Manbij ligt niet ver van Aleppo, de grootste stad van Syrië waar de strijd tussen het regeringsleger en de rebellen zich momenteel concentreert. Drie weken geleden veroverde het Syrische leger de enige toegangsweg, de Castello Road, naar het oostelijke gedeelte van Aleppo waar verschillende rebellengroepen zich bevinden. Sinds anderhalve week lukt het niet meer om goederen de stad in te krijgen. In dit gedeelte van Aleppo wonen naar schatting 250.000 mensen.

Rusland en Syrië kondigden donderdag aan van plan te zijn een ‘humanitaire corridor’ te openen voor burgers in het rebellengebied rond Aleppo. Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië, zei vrijdag dat het opzetten van humanitaire corridors een taak is van de VN en stelde daarom voor dat zijn organisatie de taak op zich neemt. Hij voegde toe dat “de klok aan het tikken is voor de burgers van Aleppo”.