Afghanistan treedt toe tot Wereldhandelsorganisatie

De onderhandelingen over de toetreding duurden bijna twaalf jaar.

Foto WTO / CC BY-ND

Afghanistan is officieel lid geworden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het land wil met zijn deelname aan de WTO buitenlandse investeringen stimuleren en meer producten exporteren. De onderhandelingen over Afghanistans toetreden tot de WTO duurden bijna twaalf jaar. In december 2015 werd de toetreding al goedgekeurd, maar in juli werd nog een conferentie georganiseerd over hoe het land zich na toetreding wil ontwikkelen.

Afghanistan ondertekent ook het Trade Facilitation Agreement, een multilateraal verdrag dat het vervoer van goederen tussen landen moet vergemakkelijken. Dit moet de kosten van internationale handel voor arme landen met meer dan 14 procent verlagen.

Lage levensstandaard

Afghanistan is het 164e lid van de WTO. Het is ook het negende land in de organisatie van de groep van ‘minst ontwikkelde landen’. Dit zijn landen waar volgens de VN veel armoede en een lage levensstandaard is. Liberia, ook één van de minst ontwikkelde landen, is sinds 14 juli ook lid van de WTO. De minst ontwikkelde landen staan nog onder de groep ontwikkelingslanden.

De WTO is een intergouvermentele organisatie die de handen tussen lidstaten probeert te bevorderen, bijvoorbeeld door handelsovereenkomsten te reguleren. De organisatie is gevestigd in Genève, Zwitserland.