Verkoop recreatiewoningen is in 2015 bijna verdubbeld

Vooral op de Veluwe/Utrechtse Heuvelrug, Limburg en Noord-Holland steeg het aantal verkochte woningen.

Remko de Waal/ANP

Het aantal verkochte recreatiewoningen in Nederland is in 2015 bijna verdubbeld ten opzichte 2014. Ook de prijs van de verkochte recreatiewoningen steeg het afgelopen jaar met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het aantal verkochte woningen steeg na een sterkte daling in de crisisjaren (2007-2011) in 2012 weer voor het eerst. In 2014 registreerde het Kadaster 1.750 transacties van recreatiewoningen. In 2015 waren dat er 3.130. Het aantal transacties verschilde sterk per regio. Vooral in de regio’s Veluwe/Utrechtse Heuvelrug (verdubbeld), de kust van Noord-Holland en Zeeland (ruim anderhalf keer zoveel) werden meer recreatiewoningen verkocht.

De prijs van verkochte recreatiewoningen steeg vanaf 2014 weer. In 2015 was de prijs met gemiddeld 8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs bedroeg in 2015 €120.000,-. Daarmee ligt het prijsniveau nog ver onder dat van voor de crisis, toen op het hoogtepunt de gemiddelde verkoopprijs rond de 180.000 euro lag. De prijzen stegen het sterkst in dezelfde regio’s als waar het aantal verkopen het meest toenamen. In de provincie Zeeland is de meeste vraag naar recreatiewoningen. Omdat daar ook de meeste nieuwe woningen gebouwd worden, is de vraag nog niet terug te zien in een stijgende prijs.

De lage rente en de risico’s van beleggen zorgen er volgens makelaarsvereniging NVM voor dat de vraag naar recreatiewoningen toeneemt. Ongeveer 20 procent van de ondervraagden geeft aan de recreatiewoning alleen als belegging te zien en er zelf nauwelijks gebruik van te willen maken. Het overige deel zegt de woning binnen de eigen familie- en vriendenkring te willen gebruiken.

De maximale toegestane verblijfsduur in een recreatiewoning verschilt per gemeente. In sommige gemeenten is het toegestaan permanent in een recreatiewoning te wonen, terwijl andere gemeenten, met name kustgemeenten, een maximale verblijfsduur hanteren.