Nederlandse aanhangers Gülen vrezen geweld na vakantie

Turkse Nederlanders op vakantie in Turkije zouden worden opgehitst door de staatsmedia.

Van links naar rechts Selma Ablak, Alper Alasag, Saniye Calkin en Ahmet Taskan van de Hizmetbeweging staan de pers te woord over de gevolgen van de gefaalde coup in Turkije
Van links naar rechts Selma Ablak, Alper Alasag, Saniye Calkin en Ahmet Taskan van de Hizmetbeweging staan de pers te woord over de gevolgen van de gefaalde coup in Turkije Foto: David van Dam

Nederlandse aanhangers van de islamitische prediker Fetullah Gülen vrezen een nieuwe golf van geweld en intimidatie na de zomervakantie. In een verklaring van de Hizmet-beweging in Nederland, vrijdagochtend voorgelezen door Saniye Calkin, directrice van het door Gülen geïnspireerde kennisplatform INS, wordt gevraagd of de scholen wel zijn voorbereid op wat er straks in de klas kan gebeuren tussen leerlingen van Turks-Nederlandse afkomst.

Aanhangers van Gülen worden door de Turkse president Erdogan medeverantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup eerder deze maand. Sindsdien zijn in Turkije duizenden mensen gearresteerd. In Nederland hebben Gülenaanhangers bij de politie de afgelopen weken tientallen meldingen gedaan van bedreiging, geweld of brandstichting. De aan de staat gelieerde moskeevereniging Diyanet heeft in Nederland opgeroepen de Gülenbeweging te bestrijden, aldus Trouw.

Sociale media baren zorgen

Volgens Calkin zijn de vakantiegangers in Turkije de afgelopen weken via de staatsmedia – bijna alle andere zijn sindsdien gesloten of gemuilkorfd –gebombardeerd met beelden van de coup en met berichten dat Gülen-sympathisanten terroristen zijn. “In Nederland stemmen zeven of acht op de tien Turken op de partij van Erdogan. Op sociale media zien we berichten die ons zorgen baren.”

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdag een ontmoeting georganiseerd voor ambtenaren van gemeente en politie uit achttien gemeenten waar veel Turkse Nederlanders wonen of waar zich incidenten hebben voorgedaan. Daar zijn tips gegeven over hoe om te gaan met de spanningen, aldus een woordvoerder van het ministerie, en een ambtenaar uit het expertisecentrum van Sociale Zaken heeft “college gegeven over de maatschappelijke organisaties in Turkije en hoe die zich verhouden tot organisaties van Turken in Nederland”.

Het ministerie heeft ook contact opgenomen met de stichting School en Veiligheid die advies en tips aan docenten kunnen geven.