‘Aan welk atletiekonderdeel ik meedoe? Ik scherm!’

Nzingha Prescod is als zwarte vrouw een bijzonderheid in de van oorsprong blanke, elitaire schermsport. Nu maakt ze kans op een medaille.

Beeld uit video op Vimeo

Het kan geen toeval zijn dat Nzingha Prescod (23) doorbrak in de schermsport. Met zo’n naam moet dat wel, vindt ze. Nzingha, naar de Angolese koningin die in de koloniale tijd de Portugezen haar land probeerde uit te jagen. Geen wonder dus dat de Amerikaanse juist met een wapen haar land vertegenwoordigt.

In Rio de Janeiro kan Prescod over krap twee weken de eerste zwarte vrouw worden die een olympische schermmedaille wint. Dat het mogelijk is, bewees de huidige nummer elf van de wereld vorig jaar al op de wereldkampioenschappen in Moskou. Ze won daar toen de bronzen medaille, eveneens een primeur. Met de floret, het lichtste wapen.

Filmmaker Anderson Wright maakte recentelijk een korte film over Prescod, door haar huidskleur een bijzonderheid in een sport die van oorsprong vooral door de blanke elite werd uitgeoefend. Vanwege haar goed ontwikkelde dijen krijgt ze regelmatig de vraag aan welk atletieknummer ze meedoet, zei Prescod recentelijk tegen ESPN. “Aan schermen”, is dan het antwoord.

Een voorbeeld voor jonge kinderen

Dat de New Yorkse wist door te dringen tot de top van het schermen is vooral te danken aan Peter Westbrook, in de jaren ‘70 en ‘80 een van de eerste zwarte schermers. Na zijn loopbaan begon de medaillewinnaar op de Spelen van 1984 namelijk een programma om schermen onder de aandacht te brengen in achterstandswijken.

Prescod doorliep het programma van Westbrook, in haar ogen een legende in het schermen. Nu ze tot de wereldtop behoort kan ze ook een voorbeeld worden, beseft de schermster.

“Als ik een medaille win op de Olympische Spelen dan laat ik zo veel jonge kinderen zien dat je kan uitblinken, ook al ben je ondervertegenwoordigd, en zie je niemand die eruitziet zoals jij.”