‘28 burgerdoden bij luchtaanval Syrië’

Internationale coalitie

De slachtoffers zouden zijn gevallen bij een aanval van de internationale coalitie op IS-doelen. Vrijdag werd in Syrië ook een kraamkliniek geraakt.

Bij een luchtaanval van de internationale coalitie in het noorden van Syrië zijn vrijdagochtend vroeg minstens 28 burgerdoden gevallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het Amerikaanse leger bevestigde vrijdag dat de internationale coalitie onder leiding van de VS sinds donderdag weer luchtaanvallen uitvoert op doelen van Islamitische Staat. Het leger zegt de berichten dat daarbij burgerdoden zijn gevallen te onderzoeken, meldt persbureau Reuters. Bij de aanvallen zouden naast de 28 burgers nog dertien mensen zijn gedood van wie het onduidelijk is of het om burgers of IS-strijders gaat.

De luchtaanvallen vonden plaats nabij de stad Manbij, waar deze week hevig werd gevochten tussen strijders van IS en een coalitie van Koerdische en Syrische rebellen. Het gebied rond Manbij is strategisch gezien van groot belang voor het door IS uitgeroepen kalifaat. Via het gebied wordt onder meer ‘hoofdstad’ Raqqa bevoorraad. Manbij ligt niet ver van Aleppo, de grootste stad van Syrië waar de strijd tussen het regeringsleger en de rebellen zich momenteel concentreert.

Begin juli veroverde het Syrische leger de enige toegangsweg naar het oostelijke deel van Aleppo waar verschillende rebellengroepen zich bevinden. Sinds anderhalve week lukt het niet meer om goederen de stad in te krijgen. In dit gedeelte van Aleppo wonen naar schatting 250.000 mensen.

Rusland en Syrië kondigden donderdag aan een ‘humanitaire corridor’ te willen openen voor burgers in delen van Aleppo die door de rebellen worden gecontroleerd. Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië, zei vrijdag dat het opzetten van corridors een taak is van de VN en stelde daarom voor dat zijn organisatie de taak op zich neemt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat het plan voor een corridor het risico in zich draagt de Amerikaans-Russische pogingen te dwarsbomen om een politieke oplossing te vinden voor het Syrische conflict. De VS houden er rekening mee dat de corridor eigenlijk is bedoeld om Aleppo van zijn bevolking te ontdoen en achtergebleven strijders zich te laten overgeven.

Bij een Syrisch of Russisch bombardement op een kraamkliniek in de regio Idlib die wordt gesteund door Save the Children zijn vrijdag slachtoffers gevallen, zo maakte de organisatie bekend. Vrijdagavond meldde de krant The Independent minimaal twee doden. (NRC)